Itt nincs se rendőr, se sebességkorlátozás

dirt rally kép
Vágólapra másolva!
A száguldás szerelmesei lassan búcsút inthetnek az idei autóverseny-szezonnak, hogy a tévéközvetítésekről átnyergeljenek a videojátékok sztrádáira. A versenyjátékok istállója 2015-ben is tuti befutó. Mi több, rég nem volt olyan erős a mezőny, mint idén.
Vágólapra másolva!

Nem kell a fizika megszállottjának lenni ahhoz, hogy valaki a bitek ringjében álljon rajthoz. Elég, ha tudja, milyen autók érdeklik, a többi már csak elhatározás kérdése. Lássuk, mely videojátékok versenyeznek leginkább a pénzünkért!

Akiknek a nyomaték is számít

A Project CARS-ról már jelent meg teszt az Origón, fontos azonban megjegyezni, hogy a játék azóta elég sok frissítésen, finomhangoláson esett át. Sőt, kiegészítő tartalmak is megjelentek hozzá, melyek új autókkal dobják fel az egyébként is tartalmas programot.

A szoftvert elsősorban a keményvonalas szimulátorok rajongóinak ajánljuk.

A Project CARS-ban több versenykategória is szerepet kapott Forrás: Slightly Mad Studios

Köztük is azoknak, akik megfelelő kormánnyal és erős számítógéppel rendelkeznek. Bár a játék PlayStation 4 és Xbox One konzolokra is megjelent, a legjobb élményt PC-n nyújtja.

Sajnos a windowsos változat ára elég magas:

az alapjáték 10-15 ezer forint között mozog, az összes kiegészítőért pedig további 20 eurót, azaz több mint hatezer forintot kell fizetni a Steam digitális játékáruházban. A konzolos verziók 20 ezer forintért hozhatók el.

Ha nagyon sok kocsi kell

Az autózás nemcsak realizmust jelent, hanem élvezetet is. Utóbbit igyekszik maximumra tornászni a Microsoft autóversenye, a Forza Motorsport 6. A játék csak Xbox One konzolra jelent meg a napokban, így sajnos

kisebb közönségnek szól, mint a PC-re is kiadott programok.

Ez azonban érthető, a Forza-széria ugyanis immár több mint tíz éve az Xbox sajátja.

A Forza Motorsport 6 a Microsoft egyik legfontosabb idei játéka Forrás: Microsoft

A hatodik részben több mint 450 autó található, ezekhez pedig folyamatosan érkeznek újabb modellek. A játékmenet nem annyira realisztikus, mint a fent említett CARS esetében, bár a kocsik közti különbségek így is érezhetők.

A játékot egyedül azért érte komolyabb kritika,

mert kevés teljesen új pálya van benne: a legtöbb helyszín valamelyik korábbi Forzából köszön vissza. A játék 21 ezer forintba kerül, ez azonban konzolos exkluzív címeknél átlagosnak számít.

Halálos iramban

Azok a játékosok, akiket az utcai versenyzés zabolátlan világa vonz, főleg a novemberben boltokba kerülő Need for Speedre várhatnak. Ez a játék egy régóta futó sorozat rebootjaként fogható fel. Nem kapott alcímet, sem számot, azaz a kiadó Electronic Arts kétéves szünet után tiszta lappal szeretne indulni a vásárlók kegyeiért.

Az idei Need for Speedben a tuningoláson van a hangsúly Forrás: Electronic Arts

Erre jó oka van: két évtizedes története során a Need for Speed megjárta a csúcsot és a gödör alját is, szóval elkél a vérfrissítés. Az új játékban egy vagány utcai versenyző bőrébe bújva vehetünk és nyerhetünk egyre erősebb és szebb autókat, melyeket aztán teljesen személyre szabhatunk.

Új festés, dísztárcsa, terelő vagy neon, erősebb motor vagy kipufogó:

igazából csak a felhasználó fantáziáján múlik, hogy fog festeni a világbajnok verda. Egy bibi van csupán: a játék csak konzolokon (PS4, Xbox One) tartja az őszi premiert, a PC-s változatot 2016-ra csúsztatták.

Lassan véget ér a szezon

A Forma-1 idei évada november végén lezárul, a videojátékok rajongói azonban jövő tavaszig is F1-lázban éghetnek, hála a Codemasters hivatalos szoftveradaptációjának. A simán csak F1 2015 címmel piacra dobott program az idei szezon pilótáit, csapatait, helyszíneit tartalmazza, sőt,

a tavalyi évad szereplői is helyet kaptak benne.

Az F1 2015 hivatalos licenceket, autókat és pilótákat vonultat fel Forrás: Codemasters

A játék egy évek óta futó, esztendőnként új résszel jelentkező sorozat legfrissebb része. Egyben

az első, amely PC mellett Xbox One és PlayStation 4 konzolokra jelent meg.

A játékosok segítségeket is igénybe vehetnek a sokszor 300 kilométer/órás sebesség felett száguldó autók irányításához.

Akik viszont valódi kihívásra vágynak, a "Pro Season" opciót választva mindennél közelebb kerülhetnek egy F1-es pilóta által átélt élményhez. A játék PC-re 11-15 ezer forint közötti áron kapható, konzolokra a legtöbb helyen 19 ezer forintért árulják.

Úttalan utak várják a kihívót

Listánk utolsó játéka, a DiRT Rally több szempontból is kakukktojás. Egyrészt nem aszfaltozott utakon, hanem ralipályákon játszódik. Másrészt bár kapható, még nem készült el: a fejlesztők az úgynevezett "korai hozzáférés" üzletmodell alapján bocsátották piacra a Steam játékáruházban - azaz

kizárólag PC-re kapható szoftverről van szó.

A DiRT Rally még kész sincs, de már nagyon jól néz ki Forrás: Codemasters

Ez annyit tesz, hogy aki szeretné, megvásárolhatja a már játszható, félkész kiadást 13 ezer forintért. A szoftvert pedig folyamatosan frissítik és fejlesztik a programozók, míg el nem készül valamikor.

Személy szerint mindenkit óva intek a korai hozzáférésű játékok megvásárlásától,

mert sajnos érheti pofára esés a játékost. Ebben az esetben mégis azt mondom, megérheti a beruházás, a DiRT Rally ugyanis már most kellemes mennyiségű autót, pályát, valamint kidolgozott, leginkább

a szimulátorok rajongóit célzó vezetési modellt tartalmaz.