Nem szép, de hasznos a mosolygó robotbaba

robotbaba mosoly csúna
Vágólapra másolva!
A kisbabák mosolyának titkát próbálták megfejteni a kutatók egy olyan robottal, amely a gyermekekhez hasonlóan bánik a mesterséges arcizmaival. És közben elég félelmetesen néz ki.
Vágólapra másolva!

Kissé ijesztő, de a tudomány számára roppant hasznos robotot építettek amerikai kutatók. A projekt célja az volt, hogy kielemezzék egy, a csecsemők mosolygásáról szóló tanulmány statisztikai hátterét.

Az kísérlet sikerrel zárult, a gép segítségével sok dolog kiderült a kisbabák viselkedéséről.

Az eredeti kutatás arra fókuszált, hogy kiderítse: amikor egy édesanya és a gyermeke egymásra mosolyog, vajon a baba esetében milyen szándék húzódik meg a látszólag ösztönös reakció mögött?

Az eredmények alapján a gyermekek elsősorban azért mosolyognak az anyukájukra, hogy ezzel őt is rávegyék a mosolygásra:

azaz azt szeretnék, hogy valaki mosolyogjon rájuk.

A Diego-San névre keresztelt robotot a fenti eredmények reprodukálására programozták, majd harminckét tesztszemélyt ültettek elé. A gépbaba a nem túl vonzó külső ellenére is rá tudta venni az alanyokat a mosolygásra, ő viszont legtöbbször akkor produkált ilyesmit, amikor a vele szemben ülő személyek nem mosolyogtak.

Tehát tökéletesen imitálta a gyermekek viselkedését,

a kutatók pedig komputeranalízissel megállapították, hogy nem csak Diego-San, de a valódi kisbabák is kiváló időzítéssel rendelkeznek, ha a rokonság megmosolyogtatásáról van szó.