Veszélyes játékszer a dolgok internete, de megzaboláznák

okosotthon iot dolgok internete kistop
A visitor looks at the model of a smart house at the stand of the IoTivity project at the 2015 Internet of Things Solutions World Congress (IOTSWC) in Barcelona on September 16, 2015. The three-day conference program of the first edition of the IOT Solutions World Congress features top experts and key companies and institutions working on the industrial internet. The IOTSWC will take place at Fira Barcelona on September 16 - 18, 2015. AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
A dolgok internete lassan mindent be fog hálózni, ehhez azonban megfelelő védelemre is szükség van. Most a legnagyobb techcégek fogtak össze, hogy megóvják a felhasználókat - és egymást.
Vágólapra másolva!

Egyre biztosabb, hogy a dolgok internete (IoT) behálózza a jövő mindennapjait. Ez nagyjából annyit tesz, hogy szinte az összes okoseszköz összekapcsolódik, egymással kommunikál majd, és egy kerek rendszer formáját öltve dolgozik azon, hogy a felhasználó életét könnyebbé tegye.

Okosautó, okosruha, okoskarperec, okostévé, okosmikrosütő.

Szép gondolat, de sajnos minél több eszköz csatlakozik az internetre, annál nagyobb a vírusfertőzés és a hackertámadás veszélye.

A dolgok internete egyre több szakmai érdeklődőt vonz a techvilágból Forrás: AFP/Josep Lago

Fontos az összefogás

Ezt elkerülendő, több mint 30 nagy techcég fog össze, hogy közös fejlesztésekkel tegyék biztonságossá a dolgok internetét. Ezen csoport (Internet of Things Security Foundation - IOTSF) tagjai közé

az Intel, a British Telecom, a Siemens és a Vodafone is beállt.

Az alapítvány egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minél biztonságosabb termékek gyártásában nyújtson segédkezet a kütyücégeknek. Ezen felül a felhasználók oktatására biztosítana pénzt és energiát, hiszen az átlagembernek gyakran elképzelése sincs az őt körülvevő kiberbiztonsági kockázatokról.

Az alapítók szerint a dolgok internete kétségkívül forradalmat hoz a mindennapi életben. Ahhoz viszont, hogy mihamarabb elterjedhessen, szükség van rá, hogy az emberek merjenek fejest ugrani benne. Ahogy John Moor, az alapítvány egyik kiberbiztonsági szószólója fogalmazott:

Könnyen eltéríthető

A techvilágban sok szaktekintély ért egyet azzal, hogy a dolgok internete még hordoz magában veszélyeket.

Gerhard Eschelbeck, a Google kiberbiztonsági és adatvédelmi igazgatója, a német Der Spiegelnek adott interjújában egységes szabványok és szabályrendszer kidolgozását sürgette. Elmondása szerint az internetezők megszokták, hogy maguk döntenek egy-egy tartalom biztonságos vagy veszélyes mivoltáról, ez azonban ma már nem elég.

A techcégek igenis felelősek a felhasználó biztonságáért.

Gerhard Eschelbeck, a Google biztonsági szakértője egységesítést sürget Forrás: AFP/Rebecca Bowring

Eschelbeck az okosautókat is különösen aggasztónak találja, annak ellenére, hogy a Google egyik legfontosabb projektje pont egy önjáró jármű kifejlesztése. Viszont ezen robotautók irányítórendszerét már nagyon könnyű akár olcsó lézerrel is megbolondítani. Az említett teszt során

több száz méterről küldtek jeleket a gépjármű agyának, ezt pedig hirtelen felbukkanó akadályként azonosította.

Abban az esetben, ha a dolgok internete mindenhová beférkőzik, könnyebb lesz ilyen biztonsági réseket találni a szoftvereken. Ez az, amire Eschelbeck szerint megoldást jelenthet a totális átláthatóság.

Az internet atyja is figyelmeztet

Ha már szóba került a Google, érdemes felemlegetni Vint Cerf szavait, aki az internet egyik alapítójaként a szóban forgó techbirodalomnak is segített kibontakozni. A 72 éves szakember úgy véli,

az internet alapvetően egy szoftver, és mint ilyen, vannak hibái.

Ezek kihasználása mindig is a hackerfilozófia alapját képezte. Ugyanakkor ha az internet az élet minden területére beférkőzik, a felhasználók ki lesznek szolgáltatva a hibáknak, réseknek, hátsó kapuknak. Ezeket ki kell küszöbölni, ez alapfeltétele a dolgok internete előrejutásának. Az IoT pedig - akár kész vagyunk rá, akár nem -

az ajtón kopogtat.

Vint Cerf, az internet egyik atyja is azt mondja: legyün óvatosak! Forrás: AFP/Alex Wong

Az idei kütyüshow-k tele vannak olyan berendezésekkel, melyek az egész környezettel kommunikálnak, hol okkal, hol ok nélkül. Könnyen legyinthetnénk, hogy ezek a holmik még csak a techbolondok megbabonázására jók, de mind a Google, mind az Apple saját okosotthon-rendszeren dolgozik, innen pedig csak egy ugrás a dolgok internetének kiterjesztése.

A testünk része lesz

A távolabbi jövőben akár tablettaként is nyelhetjük majd az internetet: az szó szerint átjárja a testünket, és kiborgokká, azaz részben ember, részben gép hibridekké változtat bennünket - ezt már Gary Shapiro, a CES expót szervező alapítvány elnöke mondta el korábban az Origónak.

Az IOTSF megalapítása talán nem kecsegtet hosszú távú megoldásokkal, de kezdetnek megteszi.

Elvezethet egy egységes szabályozás kidolgozásához.