Az adatok titkosítása előnyhöz juttatja a bűnözőket

lehallgatás patriot act szenátus megfigyelés nsa edward snowden
A photographer listens as Senator Rand Paul, R-KY, speaks in the Senate chambers at the US Capitol in Washington, DC on May 31, 2015. Crucial national security provisions appeared likely to expire midnight Sunday as Senator Rand Paul vowed to block any last-minute votes to extend or reform the controversial program that collects telephone data on Americans. AFP PHOTO/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vágólapra másolva!
Veszélyes a személyes adatok védelme, hiányzik az állami kontroll, a megfigyelés pedig nem csak rossz lehet – először készült interjú a brit titkosszolgálat igazgatójával.
Vágólapra másolva!

Első ízben készült interjú a brit titkosszolgálat (MI5) szolgálatban lévő igazgatójával. Andrew Parker a BBC-nek beszélt a modern kor biztonsági kihívásairól. A terroristák új generációja az interneten kommunikál, az adatbiztonsági eljárások pedig akadályozzák a hírszerzői munkát – mondta.

Parker szerint a nagy techcégek etikai felelősséggel tartoznak a világnak,

az adatok titkosításának lehetősége pedig komoly előnyhöz juttatja a kiberbűnözőket.

Andrew Parker, az MI5 vezetője Forrás: AFP

A szinte feltörhetetlen telefonok például oda vezetnek, hogy a nyomozati szervek nem tudják ellenőrizni a terroristagyanús személyek viselkedését, még parancs birtokában sem.

– fogalmazott.

A brit Patriot Act

Nagy Britanniában épp napirenden van egy, az amerikai megfigyelést lehetővé tevő rendelet (Patriot Act) kidolgozása, amelyben Parker is részt vesz. Ugyanakkor úgy véli, ennek szükségességéről nem az ő dolga dönteni, hanem a parlamenté. Arra a kérdésre, hogy a titkosszolgálati módszerek radikalizálódnak-e, Parker azt válaszolta, hogy "ez egyáltalán nem igaz".

Amerika már a tömeges megfigyelés ellen voksolt Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Szerinte, ha az MI5 jól végzi a munkáját, arról nem is szereznek tudomást az állampolgárok, sőt, kifejezetten ellenük dolgoznak inkább. Pedig Nagy-Britanniának a legnagyobb fenyegetést jelenleg a terrorizmus jelenti a szervezet szerint.

Nyáron még ellene voltak

Nem is olyan rég, nyár elején még úgy foglalt állást a brit kormány, hogy a megfigyelési törvényt – az Egyesült Államokhoz hasonlóan – fel kell számolni, egyben a tömeges megfigyelésnek véget kell vetni.