Ez inkább egy iOS 8.5, mint 9

ios 9 apple logo
Vágólapra másolva!
Az Apple új mobilszoftvere inkább a felhasználói élményen segít: gyorsabb, szebb lesz a felület, és az akkumulátor is mintha lassabban merülne. A multitasking 3-4 új funkciója a munkát is felpörgeti, nagy változást mégse várjunk az iOS 9-től.
Vágólapra másolva!

Megjelent az iOS 9, de szinte mintha egyszerre több is. Az Apple új mobilszoftvere teljesen más például egy iPad mini 2-n, iPhone 5S-n és a legfrissebb iPad Air 2 tableten. Olyan

mintha több, teljesen külön operációs rendszert használnánk

- és nem csak a multitasking hiányáról van szó.

A frissítéseket még éppen megkapó, legöregebb iOS-es eszközön, az iPad 2-n nincsen Siri-kompatibilis mikrofon beállítás, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cupertinói cég virtuális asszisztense mégse tud mindig aktív lenni.

Siri mindig aktív, nem kell a Home gombot benyomni előhívásához Forrás: Origo

Nincs Bluetooth 4.0: így nincs a különböző eszközökön folytonos munkát biztosító Handoff, illetve a tartalmak, fájlok megosztását biztosító Airdrop. Az A5-ös chip miatt elesünk rengeteg effekttől, intelligens funkciótól, ahogy az Apple Pay érintéses fizetés, a TouchID ujjlenyomtolvasóval történő azonosítás, és úgy általában az iOS 9 legnagyobb újításai sem élvezhetőek.

Kezdjük az elején

Ahhoz képest, hogy mindössze 1,3 gigabájt a frissítés - nálunk 1,1 gigabájtot jelzett ki az iPad Air 2 - , 48 perc alatt tölti le, majd újabb 10 perc alatt telepíti az új mobilszoftvert. Az egyik kolléganő reggel 6 órakor indult útnak, és fél 8-kor még azt jelezte neki az iPad, hogy 66 százaléknál tart a letöltés.

Egy óra volt ma délelőtt a frissítés Forrás: Origo

Minden frissítéssel egyre jobban megnehezítik, hogy ne adjunk meg jelkódot, AppleID-t és jelszót: mire megtaláltam, hol tudom mellőzni, legalább 3 menüt végignyomkodtam - de végre feláll a rendszer.

Mind a saját teszt, mind az olvasói visszajelzések azt mutatják, hogy valóban sokkal gyorsabb lesz az eszköz. Anikó egy iPad Airre telepítette az iOS 9-et, s meglepődve tapasztalta, hogy

majdnem kétszer akkora tárhelye lett, mint előtte.

"Ez azért nagyon jó, mert a 16 gigabájtot elég kevésnek találom amúgy."

Homályban hagynak

Az alkalmazásváltó bár gyors, de nem túl reszponzív: a háttérben lévő appok elhomályosodnak, sokkal nehezebb bezárni őket, váltani köztük. Ezt már az iPad mini 2-n is észleltük, viszont az Air 2-n legalább szép és nem akad. (Ennek előhívásához suhintsuk legalább négy ujjal felfelé a főképernyőn.)

Nem egyszerű pörgetni az appok között, vagy bezárni őket Forrás: Origo

Olvasónk, Olivér iPhone 5S készülékét frissítette iOS 9-re, szinte azonnal, ahogy kijött az új verzió. Neki sem nyerte el tetszését az új alkalmazásváltás:

gagyi, csúnya, laggos."

Hosszan kell pörgetni, mire megtalálja azt az applikációt, amire vissza szeretne váltani, inkább ikonról nyitja meg. "Így viszont egy idő után nyitva van egyszerre 45 alkalmazás."

Ő egyelőre nem látja előnyét, hogy az Apple virtuális asszisztense, Siri állandóan jelen van, és már a Home gombot sem kell benyomni, hogy aktív legyen.

Viszont eltűnt a Kedvencek menüpont,

amit nagyon szerettem a gyors hívásindítás miatt, most meg össze-vissza dobál névjegyeket" - írja.

Kezdetleges multitasking

A Slideover új oldalsáv és a Kép a képben funkció már egy régebbi Apple táblagépen is elérhető, de az igazi multitasking osztott képernyőn csak az iPad Air 2 sajátja. Be is szereztünk egyet, hogy megnézzük mit tud, miután az oldalsáv tegnap nem nyerte el tetszésünket.

Böngészés közben felírhatjuk a fontos információkat a jegyzetek közé Forrás: Origo

1. Slideover

Sok alkalmazás ugyanis még nem támogatja a Sliveover funkciót: pont a csevegőappok (Facebook Messenger, Google Hangouts) nem működnek, de a Jegyzetek, Naptár és a Térkép már igen.

Így anélkül, hogy bezárnánk egy épp aktuális e-mailt vagy böngészőablakot, a képernyő jobb széléről való suhintással előhívhatunk ideiglenesen egy másik appot, és megnézhetjük például a helyszínt, ahova mennünk kell, vagy felírhatunk egy találkozót a Naptárba.

2. Kép a képben

Hasonlóan működik a Kép a képben: ha videót nézünk, videócsetelünk, elég a Home gombot megnyomni, az ablak az egyik sarokba visszavonul kisméretben, így egyszerre nézhetünk egy sorozatot, s közben válaszolhatunk egy sürgős üzenetre.

3. Osztott nézet

Node mit tud a Split View, azaz az osztott képernyős nézet? Ugyan két, valóban interaktív, megnyitott alkalmazás kezelhető szimultán egyszerre, a kettejük közötti interakció még limitált. Így például ha meg van nyitva egy Safari böngésző, akkor egy emailben kapott linket értelemszerűen ott nyit meg, ahogy szöveget is tudunk másolgatni egyikből a másikba.

Megnézhetünk Térképen egy helyszínt Forrás: Apple

A valódi, osztott képernyős nézet - ahogy azt a PC-ről ismerjük - még nem valósul meg: amikor linkeket, képeket, szöveget oda-vissza tudunk húzni két megnyitott ablak között.

+1. QuickType

A billentyűzettel is régi elmaradását pótolta az Apple: és nem csak a kis- és nagybetűk láthatóságáról van szó, ami egy androidos számára egészen iOS 8-ig meglepő élmény volt. Az iOS 9 virtuális klaviatúrája ugyanis

kapott pár igen hasznos billentyűparancsot.

Hasznos billentyűparancsokat kaptunk Forrás: Origo

A másolás, beillesztés és kivágás a bal felső sarokban az egyszerű szövegkezelést segíti, míg a jobb felsőben a félkövér, dőlt és aláhúzott betű a formázást, illetve a fájl csatolása és fotó beszúrás kapot helyet.

Agyő, reklámok!

Nagy vita robbant ki az Apple reklámblokkoló webkitje kapcsán, amely lehetővé teszi, hogy a fejlesztők

letilthassák a hirdetéseket a Safari böngészőben.

Az Instapaper fejlesztői kihasználva az iOS 9 ezen új funkcióját kidobták ma a Peace applikációt. Mindössze 2,99 dollárba (823 forintba) kerül, és egy több mint 2 ezer reklámot és nyomkövető URL-listát tartalmazó adatbázisból merítkezik, amely alapján letiltják a honlapokon megjelenő hirdetéseket.

Pár reklámot megúszhattunk volna a Peace appal Forrás: Origo

A csapat rögtön állást is foglalt azon kijelentéssel kapcsolatban, hogy a felhasználó a reklámokért cserébe jut hozzá ingyenes tartalmakhoz. Miután a "szerződés" feltételeit előzetesen nem tudjuk áttekinteni - azaz ha egy linkre rákattintunk, azt a böngésző elkezdi betölteni reklámostul: időt, energiát, adatot, sőt személyes adatainkat emésztve fel - így az érvénytelen - közölte Marco Arment fejlesztő

Ez olyan mintha egy étlapon nem lennének árak, és úgy tudnánk rendelni,

majd a vacsora végén hasraütésre mondanának egy árat, amit nekünk ki kell fizetni."

All-in-all jó lett

Összességében - ha szigorúan a felhasználói élményt nézzük - nem rossz az iOS 9, de inkább a táblagépekre éri meg frissíteni. Rendkívül fontos, hogy gyors, felszabadít nekünk plusz tárhelyet, energiát takarít meg, és pörgősebb a munka is. Nagyon látszik, hogy az Apple inkább

az optimalizálásra feküdt rá parasztvakítás helyett,

ami nagyon helyes. Viszont inkább neveznénk ezt egy 8.5-ös verziónak, mint vadi új 9-esnek.

Ha bármi érdekességet, hibát, meglepő dolgot tapasztal az iOS 9 használata közben, küldje el nekünk a techbazis@origo.hu címre. Köszönjük!