Már nem a 4K a legmenőbb felbontás

4k uhd tv magas felbontás
LAS VEGAS, NV - JANUARY 06: An attendee examines the Sony's X900C ultra slim 4K UHD TV at the 2015 International CES at the Las Vegas Convention Center on January 6, 2015 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs through January 9 and is expected to feature 3,600 exhibitors showing off their latest products and services to about 150,000 attendees. David Becker/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Még a 4K-s tévékre sincs elég tartalom, jó kérdés tehát, hogy mégis mit lehet majd nézni a világ első boltokban kapható 8K-s tévéjén.
Vágólapra másolva!

Októberben dobja piacra a világ első, fogyasztói szférának gyártott 8K-s tévéjét a Sharp. A vállalat 133 ezer dolláros áron (több mint 36 millió forint) kínálja a 85 colos óriást -

ennyiből már családi házat lehet venni.

A gigantikus képméret elsősorban csak technikai erődemonstráció: még 4K-s tartalom sincs elég, nem hogy 8K-s, mely a képpontok nyelvén 7680x4320-as felbontást jelent.

A Sharp készüléke egyszerűen gigantikus Forrás: Sharp

Ehhez ráadásul olyan készülék is kell, amely HDMI 2.0-s kimenettel rendelkezik.

Ezzel persze a Sharp is tisztában van, így elsősorban üzleti alkalmazásra ajánlja az LV-85001 nevű készüléket. A nagyvállalatok saját felvételeket tudnak lejátszani rajta, mondjuk prezentációs céllal.

Nem új a nap alatt

A 8K-s tévék és monitorok persze nem teljesen újak, a Sharp előnye mindössze abban rejlik, hogy bárki számára megvásárolható tömegtermékként ad ki ilyen készüléket.

A 4K-s megjelenítők egyre elterjedtebbé és olcsóbbá válnak, tartalom azonban alig van rájuk, az ilyen felbontású Blu-ray-filmek is csak valamikor év végén futnak be.