Megjelent az iOS 9

apple ios 9
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 08: Craig Federighi, Apple senior vice president of Software Engineering, speaks about iOS 9 during Apple WWDC on June 8, 2015 in San Francisco, California. Apple annouced a new OS X, El Capitan, and iOS 9 during the keynote at the annual developers conference that runs through June 12. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ugyan sokaknak még hibát jelez, ha megpróbálja letölteni és telepíteni az Apple ma megjelent mobilszoftverét, az iOS 9 elérhetővé vált. Tényleg sokkal gyorsabb, mint elődje.
Vágólapra másolva!

Nem egyszerű letölteni az iOS 9 mobilszoftvert, bár megjelent a hír, hogy letölthető és telepíthető, sokaknak bizony hibát jelez ki és megszakad a letöltés. Az iPad mini 2 eszközről is többszöri próbálkozásra sem sikerült, majd felkötöttük PC-re és iTunesból próbálkoztunk. Három a magyar igazság:

harmadjára sikerült is befejezni a frissítést.

Az kissé zavaró volt, hogy minden egyes alkalommal úgy jelezte, megindult a letöltés, majd feljött a hibaüzenet. A megszokott csík viszont nem volt látható, ami jelzi hány százaléknál tart épp a letöltés.

Amikor utolsó lendületből nekifutottunk, már nem is vártuk, hogy elkezdi tölteni, de kiírta a tablet, hogy bizony újraindul, majd megkezdi a telepítést, és a biztonsági mentést - persze a megfelelő jelszavak és kódok bekérése után.

Felpörgött a mobil

Ugyan a lényeg majd egy iPad Air vagy Air 2 készüléken fog megmutatkozni, az elsődleges benyomások megvannak.

Már

érzetre gyorsabbnak tűnik,

a grafikus felület is fürgébb lett. A billentyűzet is jobb lett: ugyan elsőre meglepő, hogy látjuk, ha kis vagy nagy betűket írunk, de aki korábban Androidról váltott iOS-re, annak az előző hatott ugyanígy.

Végre látjuk, ha nagy- vagy kisbetűket írunk Forrás: Origo

A multitasking ugyan csak az Air és Air 2 tableten érhető el, a feladatok közötti váltást segítő felület szebb lett, de nem olyan praktikus.

Nehezebb bezárni az éppen futó appokat.

Ugyanis elhomályosítja a háttérben futó alkalmazásokat, így nehezebb lapozgatni, ez az effekt nélkül könnyebb volt. Ráadásul mintha nem is műküdne még felelően: néha megzavarja az iPad mini 2-t, szaggat a kép.

Nehezebb bezárni az appokat Forrás: Origo

Az oldalról előhívható új gyorsmenü nagyon klassz, viszont

jelenleg még sok applikáció nem támogatja.

Ha megnyitjuk ezt az oldalsávot (Slideover), láthatjuk, hogy milyen appokat tudunk már most használni itt.

Még nem minden app érhető el oldalról Forrás: Origo

Így például a Facebook Messenger, vagy a Google Hangouts,

amit éppen így használnánk, az nem működik még,

de egyebek közt a Fotók, a Jegyzetek meg az MS Word igen.

Olvasás közben rögtön jegyzetelhetünk is Forrás: Origo

Az iOS 9-et még a tavaszi fejlesztői konferenciáján mutatta be az Apple, a mobil operációs rendszer pedig főleg kisebb újdonságokat hoz majd, és inkább az általános felhasználói élményen próbál javítani.

Nagyobb üzemidő

Az iOS-es eszközök eddig például nem épp a tartós akkumulátoridőről voltak híresek, az új szoftver viszont a jobb optimalizálásnak köszönhetően kevesebb erőforrást eszik majd, így az iPhone-ok és iPadek is tovább bírják szuflával. Ráadásként megjelenik a Low Power Mode, melyet aktiválva a készülék minden energiatakarékossági opciót egyszerre kapcsol be.

Ez már csak azért is jó hír, mert

az iOS 9 az összes olyan Apple-eszközre letölthető lesz, amelyekre a 8-as verzió is kijött,

azaz a korábbi iPhone-ok tulajdonosai is nyerhetnek pár extra órányi aksiidőt.

Kisebb helyet foglal

Az iOS 9 nem csak a teleppel, de a hellyel is takarékosabban bánik. Rendszerfrissítéskor például törölni fogja az útban lévő, ritkábban használt alkalmazásokat, méghozzá úgy, hogy azok adatait felhőbe menti, így a felhasználók semmit sem veszítenek el. Ezen felül az operációs rendszer mérete is sokat csökken:

az iOS 8 4,3 gigabájtja helyett már csak 1,3 gigabájtot foglal el a készülék háttértárán.

Hasznos apróság, hogy a program automatikusan váltani tud majd az aktív wifi és a mobilinternet között - akármilyen hihetetlen, ez korábban nem így volt. És ha már régóta várt újdonságok: az iPhone-on is megjelenik a hat számjegyű jelkód.

Jönnek a hat számjegyű kódok Forrás: Origo

Végezetül a Safari böngésző kap egy régóta áhított funkciót: bekapcsolható lesz rajta a reklámblokkolás.

Hogy az energia- és helytakarékosság milyen, wifiről mobilinternetre és fordítva való átállás, vagy a Safari böngésző reklámblokkolása hogy szuperál, holnap megnézzük. Addig ha sikerült letöltenie és telepítenie az iOS 9 szoftvert, írja meg tapasztalait nekünk a [email protected] címre. Köszönjük!