Harmincéves gyermekkorunk hőse

super mario karakter 30
TO GO WITH STORY Japan-Lifestyle-entertainment-game-company-Nintendo-GameBoy by Miwa SUZUKI This picture taken on April 17, 2014 shows customers check used videogame consoles and softwares at a videogame shop in Tokyo, while a large figure of Nintendo's character Super Mario stands. Nintendo's trailblazing Game Boy marks its 25th anniversary Monday with the portable device's legacy living on in cutting-edge smartphone games and among legions of nostalgic fans. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
Mindenki kedvenc, pocakos vízvezeték-szerelője, Mario betöltötte harmincadik életévét, ugyanis az első olyan játék, amiben ezen a néven szerepelt, három évtizede jelent meg.
Vágólapra másolva!

Harminc éve jelent meg Japánban az első Super Mario Bros. videojáték. A Nintendo saját 8 bites konzoljára készült program egy 1983-as játéktermi automata, a Mario Bros. folytatása volt, és bár ez a tény plusz két évet ad a karakter korához,

a figura szinte minden ikonikus mozdulata, öltözéke és manírja a ’85-ös kiadásból származik.

A Super Mario Bros. hamar sikert aratott, a játék még a javában dúló amerikai videojáték-válságot is képes volt megállítani. Vele együtt a Nintendo első asztali konzolja is befutott, majdnem 62 millió darab kelt el belőle világszerte.

Mario karakterét egy Mijamoto Sigeru nevű iparművész álmodta meg, aki azért ment a Nintendóhoz, mert épp máshol nem talált állást. Mijamoto nem értett a programozáshoz (sőt, állítja, hogy máig nem ért), így amikor a főnöke, a kérlelhetetlen stílusáról ismert Jamaucsi Hirosi ukázba adta, hogy kezdenie kell valamit a cég nyakán ragadt sokezer játékgéppel, a fiatal művész nagyon megijedt.

Annyira, hogy ijedtében feltalálta a modern játékfejlesztést: megmondta egy csapat programozónak, hogy mit szeretne látni a képernyőn, azok meg megcsinálták.

Az eredmény a már említett 1983-as Mario Bros. automata lett, amely töretlen sikernek örvendett. Jamaucsi a ’85-ös játékot is Mijamotóra bízta, aki azóta a Nintendo egyik legrégebbi és legmegbecsültebb alkotója lett.

A mai napig dolgozik, és amihez nyúl, arannyá válik: videojátékos körökben mindig nagy esemény, ha Sigeru Mijamoto által tervezett szoftver kerül a boltokba.

Isten éltessen, Mario!

Csak azt sajnálhatjuk, hogy ezt a Nintendo elnöke, Ivata Szatoru nem érhette meg.