Amerikában nem egyértelmű az Uber-sofőrök jogi státusza

Über Taxi applikáció
The Uber app is seen on a smartphone past cabs waiting for clients near the Sagrada Familia in Barcelona, on December 9, 2014. A judge on December 9, 2014 banned the popular smartphone taxi service Uber from operating in Spain, court officials said, following similar prohibition action in several other countries. AFP PHOTO/ QUIQUE GARCIA
Vágólapra másolva!
A sofőrszolgálat autósai egyes államokban alkalmazottnak számítanak. Emiatt még megütheti a bokáját a Magyarországon is jelenlévő cég.
Vágólapra másolva!

Kalifornia-állam foglalkoztatási ügyekért felelős hivatala alkalmazottnak nyilvánított egy Uber-sofőrt. Bár a vállalat kétszer is fellebbezett a döntés ellen, mindkét kérvényt elutasították, először bírói, majd biztosítói szinten.

Minderre akkor derült fény, amikor egy San Francisco-i ubereseket képviselő ügyvéd hivatalos dokumentumokat nyújtott be a bíróságnak. A pert indító sofőrök alkalmazotti státuszt kérnek maguknak, amelyet az Uber vezetése folyamatosan megtagad.

A vállalat szerint az autósok "saját maguk főnökei", és csak közreműködők, nem pedig beosztottak.

Amennyiben a sofőrök pert nyernek, úgy az összes San Francisco-i uberes alkalmazottá válik, ami 2009 óta összesen 160 ezer dolgozót jelent. Illetve esélyes, hogy ezt követően több államban és külföldi országban is hasonló jogi lépéseket tesznek majd az autósok.

Nem Kalifornia az egyetlen olyan állam, ahol a szervek alkalmazottnak tekintik az uberezőket.

Floridában május óta szintén ez a hivatalos felfogás. Az Uber szerint ugyanakkor a sofőrök nem szeretnének státuszt váltani, mert élvezik a szabadságukat, mi több, összesen hét amerikai állam közreműködőként fogadja el őket (ide tartozik többek között New York, Texas és Colorado is).

Itthon is uberezhet

Az Uber egy önkéntes sofőrszolgáltatás, amely egy mobilalkalmazással működik. Az Androidra és iOS-re is letölthető app egy gyors regisztrációt követően lép működésbe, és a mobilkészülék helymeghatározó rendszere segítségével juttatja el az autósokat az utasokhoz.

Az Uber Európa-szerte több mint 20 városban működik, köztük Budapesten.

A szolgáltatás miatt világszerte tiltakoztak a taxisszervezetek, Franciaországban és Dél-Afrikában lázongások törtek ki miatta. A legközelebbi taxisfelvonulás jövő héten lesz Melbourne-ben.