Az űrből irányítottak egy robotot

Andreas Mogensen asztronauta
Denmark's astronaut Andreas Mogensen from the European Space Agency waves as he boards the Soyuz TMA-18M spacecraft at the Russian-leased Baikonur cosmodrome early on September 2, 2015. The international crew of Kazakhstan's cosmonaut Aydyn Aimbetov, Russian cosmonaut Sergei Volkov and Denmark's astronaut Andreas Mogensen from the European Space Agency are scheduled to blast off to the International Space Station (ISS) on September 2, 2015. AFP PHOTO / POOL / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
A Föld felett 400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomásról irányított robotot egy dán asztronauta. A kis gép egy csapszeget illesztett a helyére, valós időben.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Űrállomásról irányított egy hollandiai hangárban lévő robotot egy dán asztronauta. Andreas Mogensen egy vibráló botkormánnyal vezértelte a Centaur nevű, kétkarú, kamerával felszerelt gépet, méghozzá valós időben.

A feladat egy csapszeg helyreillesztése volt. A botkormány rezgéssel adta az űrhajós tudtára, ha a szeg nem illeszkedett pontosan a lyukba.

A kísérlet bebizonyította, hogy lehetséges nagy távolságból, mozgó objektumból is hajszálpontos, azonnali manővereket végrehajtani. Mogensen összehangoltan működő műholdak bonyolult rendszere segítségével irányította a robotot, ez a technológia pedig akár az

űrben történő építkezést is forradalmasíthatja.

Hisz az űrhajósnak vagy a mérnöknek nem kell elhagynia a biztonságos zónát, elég, ha a mozgása átöröklődik a veszélyes környezetben dolgozó robotra.