Könnyen megőrjíthetők a robotautók

google autó, google car
Vágólapra másolva!
Egyáltalán nem biztonságosak az önjáró autók: még csak hackernek sem kell lenni ahhoz, hogy eltérítsen valaki egy robotjárművet.
Vágólapra másolva!

Érdekes és aggasztó biztonsági hiányosságra vetett fényt egy szakértő az önjáró autókkal kapcsolatban. Az olyan robotautók, mint amilyen a Google fejlesztése is, egy olcsó lézerrel és számítógéppel teljesen megbolondíthatók,

akár balesetekbe is sodorhatók.

Ezek a járművek ugyanis általában lézerszenzorokkal mérik fel a környezetüket. Amennyiben valaki hamis jeleket küld feléjük, a komputer könnyen azt hiheti, hogy ott is autó vagy gyalogos van, ahol valójában semmilyen akadály nincs. Erre a rendszer úgy reagál, hogy lassít, leáll, vagy kikerüli az ütközést.

Akár a Google cuki kisaótja is veszélybe kerülhet Forrás: Google

Csakhogy ha nincs mit kikerülni, akkor könnyen baj lehet a manőverből.

Jonathan Petit kiberbiztonsággal foglalkozó kutató szerint egy ilyen átveréshez elég egy olcsó lézer és valamilyen vezérlőszámítógép, mint mondjuk egy szintén alacsony árú Raspberry Pi.

Még csak célozni sem kell tudni a lézerrel: Petit 350 méterről is képes volt hamis jeleket sugározni a tesztek során. Valódi autókat persze nem vetett be, elég volt az általuk használt technológia is.

- magyarázta Petit, aki állítja: nem az a célja, hogy a lézeres szenzorokat megbízhatatlan készülékeknek állítsa be, mindössze szeretné felhívni a figyelmet rá, hogy a teljesen komputervezérelt járművek bevezetése előtt még nagyon sok problémára kell megoldást találni.

Nem gázol el senkit

Mindeközben a Google mérnökei egyre okosabbá teszik saját prototípusaikat. A legutóbbi, texasi tesztek során a robotautók az állatokat is könnyedén elkerülték, sőt, a semmiből előbukkanó gyalogosokra is egész jól reagáltak, noha utóbbi jelenség a fejlesztők szerint még mindig meg tudja zavarni a járművek szoftverét.