Ezzel az appal beláthatja egész Budapestet

google street view fotós lány
A Google Street View member walks with a specialized camera to record the surroundings of the Choijin Lama Museum in the Mongolian capital of Ulan Bator on July 23, 2015, during the launch of the internet giant's Street View service in the country. After recording images of towns and cities across the world, Google's Street View service launched on July 23 in a less likely location -- the sprawling, sparsely-populated Asian country of Mongolia. AFP PHOTO/ BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR
Vágólapra másolva!
A Google Utcakép alkalmazásával bárki átveheti a cég kamerás autóinak szerepét, és saját panorámaképeket oszthat meg a többi felhasználóval. Az app közelebb hoz bennünket távoli helyekhez, mint a Google Föld valaha képes lesz. Már csak egy VR-szemüveg kéne a virtuális világutazáshoz.
Vágólapra másolva!

A Google kiadta az Utcakép nevű alkalmazást, mely tulajdonképpen a Térkép egyik funkciójának kibővítéseként fogható fel. Az ingyenes app letöltése után (mely egyébként a legtöbb androidos készüléken teljesen automatikusan történik) a felhasználó azonnal fejest ugorhat a keresőcég kamerás autóinak feladataiba.

A szoftverrel panorámaképeket készíthetők és oszthatók meg a többi felhasználóval, akik az alkalmazás térképén ugrálva nézhetik meg a felvételeket.

Az Utcakép a Google többi alkalmazásához hasonlóan tud magyarul, így egy rövid, a program működését taglaló diasor után egyértelmű lesz a kezelése.

A felület alapja egy világtérkép, melyen piros pöttyök jelzik a felhasználók által feltöltött panorámaképeket. Ezek lehetnek a Google saját munkái, vagy amatőr fotók is, a rendszer nem tesz különbséget a források között.

Az Utcakép alkalmazás felülete beleillik a Google repertoárjába Forrás: Smejkál Péter

Az alsó menüsorban megtekinthetjük a legnépszerűbb képgyűjteményeket, felfedezhetjük a világ minden táján készült fotókat, vagy ellenőrizhetjük a saját profilunkat, ideértve a privát, közzé nem tett panorámaképeket.

Utóbbiak készítéséhez nem kell elhagynunk az alkalmazást, elég rányomnunk a jobb alsó sarokban található, sárga kamera ikonra. Ekkor a szoftver egy saját fényképezőfelületre dob, ahol valós időben fotózhatjuk körbe a környezetet. Az így készült képek megosztása, feltöltése szintén pofon egyszerű -

nem csak az alkalmazásban lehet látni őket, hanem a Google Térképen is.

Az Utcakép Androidra és iOS-re is elérhető, mi az előbbi változatot próbáltuk ki. A sebességgel voltak problémák, egy LG G3-as készüléken néha be-belassult az app, tekintve viszont, hogy friss alkalmazásról van szó, melyet egy rakás készülékhez optimalizálni kellett, ez megbcsoátható,

pár frissítés, és bizonyára rendbe jön.

A felhasználók már most döbbenetes képeket osztanak meg Forrás: Smejkál Péter

A Google azokra is gondolt, akik nem a mobiljuk kamerájával, hanem profi felszereléssel szeretnének dolgozni: a cég leszerződött a kameragyártó Ricoh-val, és a vállalat készülékeit ajánlja azoknak, akik jobb minőségű panorámaképekkel szeretnének brillírozni az interneten.

Jön a közösségi VR-túra

Mivel az alkalmazás népszerűség alapján rangsorolja a képeket, a felhasználók gyakorlatilag állandó versenyben vannak egymással, ez pedig egy egészen újfajta közösségi élményt is jelenthet, távoli rokonságban a Snapchattel vagy az Instagrammal.

Budapestről is egyre több látványos panorámafotó készül.

Mi több, a Google egyre többet foglalkozik a virtuális valóság koncepciójával, a cégnek saját, otthon elkészíthető kartonszemüvege is van. A 360 fokos fényképek és videók pedig egy VR-készüléken élvezhetők a legjobban, ezek az eszközök pedig jövőre bombaként robbannak be a piacra.

Szóval már nincs messze a nap, amikor egy külföldi barátunk Google-fiókján át virtuális sétát tehetünk az illető kertjében.