Jót tesznek a kütyük a családi kapcsolatoknak

okoseszköz kommunikáció
Fel kell ismerni a függést is
Vágólapra másolva!
Kifejezetten elősegítik a családtagok gyakori kommunikációját a különféle mobileszközök, de persze azért árnyoldala is van a dolognak. A legtöbb család azonban az okostelefonoknak hála többet kommunikál.
Vágólapra másolva!

Pozitív hatással vannak a mobileszközök a családon belüli kommunikációra, derül ki az Ericsson ConsumerLab legfrissebb kutatásából. Már maga a tény, hogy a családtagok a nap bármely szakában képesek egymással kapcsolatot teremteni,

fokozza a közelség és a családi boldogság érzetét.

Az egymástól távol lévő családtagok továbbra is a szöveges üzenetek, illetve a hanghívások használatát részesítik előnyben, azonban előbbiek szerepe egyre inkább felértékelődik, különösen az internetes csevegőalkalmazásoknak köszönhetően, mint amilyen WhatsApp vagy a Facebook Messenger.

Azt is fel kell ismerni, ha függünk az ilyen eszközöktől Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

A klasszikus SMS-t még nem váltották fel, de a csevegőappok családon belül is népszerűek. Azok a szülők, akik igénybe vesznek efféle szolgáltatást, ötször többet kommunikálnak egymással, és nyolcszor többet a gyermekeikkel.

A felmérés alapján az édesanyák és gyermekeik között átlagosan napi három szöveges üzenetváltás és két telefonbeszélgetés zajlik le. Az édesapáknál egy szöveges üzenettel csökken ez az arány.

Persze a gyermekek gyorsabban igazodnak az aktuális trendekhez, így közöttük már az olyan programok népszerűbbek, mint a fotózásra építő Instagram és SnapChat.

Szabályozzák a kütyühasználatot

Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a szülők nem mind bízzák gyermekükre a mobilhasználat beosztását. Abban a szülők és a gyermekek kétharmada is egyetért, hogy a túlzott kütyühasználhat újfajta konfliktusforrást jelent a családok számára, a legtöbb problémát pedig az okostelefonok generálják.

Épp ezért a megkérdezettek közel fele csak este és a hétvége egyes részében engedi gyermekeinek használni a készülékeket, egyharmaduk pedig lefektetett szabályrendszerben állapodik meg a kicsikkel.

A szülők jelentős része viszont egyáltalán nem engedi a mobilkommunikációt, amikor a gyerek egyedül van.

A megkérdezett szülők több mint kétharmada folyamatosan figyeli a gyerek mobiltelefonját, felük pedig minimum az alkalmazásokat ellenőrzi, míg egyesek csak a gyermek SMS beszélgetéseit tükrözik maguknak.

Észre kell venni a függőséget

A kommunikációs technológiák összességében pozitív hatással vannak ugyan a családokra, de azért vannak árnyoldalaik is.

Bár a mobileszközöknek hála többet kommunikálunk családtagjainkkal és barátainkkal, tudatában kellene lennünk annak, hogy a telefonunk és a tabletünk iránti megszállottságunk értékes időt rabol el a családunktól.

A gyermekek hétközben több személyes érintkezést szeretnének a szüleikkel, viszont a kommunikációs technológia erre nem nyújthat megoldást.