Ez lesz a világ első vakoknak szánt okosórája

dot vakoknak okosóra
Vágólapra másolva!
Decembertől lehet előrendelni a vakoknak készült Dot nevű okosórát, ami teljesen úgy működik, mint átlagos társai: a nem látó emberek üzenhetnek rajta, ébresztőórát állíthatnak, sőt akár komplett könyveket olvashatnak.
Vágólapra másolva!

Bár az okosórák piaca hatalmas robbanáson ment keresztül az elmúlt években, eddig nem volt Braille-technológiával ellátott eszköz a vakok számára. Ezt a hiányt tölti be a koreai Dot nevű cég okosórája, ami valós időben változtatja meg a kijelzőn szereplő írásjeleket,

ráadásul állítható sebességben.

Ránézésre olyan, mint egy átlagos óra, annyi különbséggel, hogy jól tapintható Braille-írásjelek találhatók a számlapján. Funkciói azonban teljes értékűek: lehet vele üzenni, ébresztőórát állítani, rendelkezik Bluetooth-támogatással, és navigációs funkciókat is tartalmaz.

A Dot kijelzője tapintható írásjelekkel kommunikál Forrás: Dot

Az óra a más eszközökről (pl. okostelefon) érkező információkat tapinthatóvá alakítja át, így például a csevegőappokból érkező üzeneteket, vagy akár komplett e-bookokat.

A cég elsődleges célja az eszközzel, hogy elérhető áron kínáljanak a vakoknak Braille-technológiával rendelkező készüléket, mivel azok ára meglehetősen borsos (jellemzően félmillió forint körüli árcédulával), ezzel szemben

a Dot előreláthatóan körülbelül 300 dollárba (85 ezer forint) fog kerülni.

Ezzel az a tendencia is javítható lenne, hogy a vakok 95 százaléka nem olvas semmilyen készüléken. A decembertől előrendelhető eszköznek nívós üzemidőt ígérnek, akár aktív tíz óra használatot.