Bloggereket gyilkolnak a machetés támadók

Vágólapra másolva!
Ananta Bijoy Das a munkahelyére tartott, amikor ismeretlenek támadtak rá. Das idén már a harmadik bangladesi blogger, akit megöltek.
Vágólapra másolva!

Kedden reggel maszkos támadók gyilkoltak meg egy bangladesi fiatalembert, aki egy bankban dolgozott, szabadidejében pedig blogot vezetett. Ananta Bijoy Das épp a munkahelyére tartott, amikor a beszámolók szerint négy támadó machetékkel (más információk szerint késsel) felfegyverkezve esett neki a férfinak, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette. A támadók elmenekültek.

Ateista volt, blogot vezetett

"Úgy véljük, hogy a támadók négyen voltak. Próbáljuk kideríteni a részleteket. A rendőrség igyekezni fog rátalálni a tettesekre, letartóztatni és bíróság elé állítani őket" – nyilatkozta Kamrul Hasan rendőrfelügyelő az al-Dzsazírának.

Hasan elmondta, hogy Das "tudományról és a Szovjetunió fejlődéséről" szóló írásokon dolgozott. Imran Sarker, a Bangladesi Bloggerek Szövetségének elnöke szerint Das "ateista volt, és a Mukto-Monának írt blogokat", ami egy szabadgondolkodást hirdető, szkeptikus hangvételű weboldal.

"A kormánynak nem volna szabad hatalmon maradnia, ha képtelen a támadás felelőseit bíróság elé állítani. Egyik eset követi a másikat, és úgy tűnik, tehetetlenek" – nyilatkozta Sarker a Guardiannak.

Ő már a harmadik áldozat

Das már a harmadik olyan bangladesi blogger, akit idén megöltek. A szóban forgó Mukto-Mona moderálását végző Aviji Royt februárban szintén egy hasonló támadásban gyilkolták meg, akkor az Al-Kaida vállalta magára a felelősséget.

Őt egy Washiqur Rahman Babu nevű szerző követte a sorban, akivel márciusban három férfi végzett a fővárosban, állításuk szerint vallásellenes anyagok írása és terjesztése miatt.