Tiltakozásból törték fel a Lenovo honlapját

Lenovo projektoros tablet
Vágólapra másolva!
A gyártó laptopjaira telepített problémás reklámprogram ellen tiltakoztak.
Vágólapra másolva!

A Lenovo.com elleni kibertámadás magyar idő szerint szerda este tízkor következett be, ekkor elégedetlen fiatalok képeiből álló diashow jelent meg a honlapon. A háttérben a High School Musical című film "Breaking Free" című betétdala szólt az oldalon.

Egy óráig volt elcsúfítva az oldal

Bár közel húsz perccel később a Lenovo oldalának eredeti tartalma visszaállt, a háttérzene még legalább egy óráig az oldalon ragadt, és egyes oldalhibák is megjelentek. A Verge szerint mivel a szájtot több szerver szolgálja ki, legalább másfél órába tellett, mire újból a normális állapottal fogadta a látogatókat.

A támadás elkövetéséért a tavaly karácsonykor a Sony rendszereit is megtámadó Lizard Squad hackercsoport vállalta a felelősséget. A Reuters hírügynökség szerint a hackerek a Lenovo.com DNS-bejegyzését módosították úgy, hogy az ne az eredeti oldalra irányítsa a látogatókat, hanem egy olyanra, amelynek tartalmát a hackerek szerkesztik.

E-maileket is megkaparintottak

A Lizard Squad szerint a Lenovo belső levelezéséhez is hozzáfért, amit egy olyan e-mail publikálásával igazolt, amelyen a vállalat munkatársai a Superfish nevű programról leveleznek.

E szoftver körül egy hete robbant ki botrány, bár a Lenovo január óta már nem telepíti laptopjaira az eredetileg termékek akciós vásárlásainak felkutatására szánt programot. A Superfishsel az volt a baj, hogy olyan agresszív módon, a böngészők biztonsági funkciók kijátszásával ékelte be reklámjait az oldalakba, hogy az már biztonsági kockázatot jelent.

A Lenovo az eset kapcsán rövid közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy vizsgálja a támadás hátterét. A cég nagyjából helyreállította a szolgáltatásokat a honlapján, de egyes funkciók elérése még akadozhat.