Vágólapra másolva!
Külön R2D2-ra sem lesz szükség a térbeli holoüzenetek kivetítéséhez.
Vágólapra másolva!

"Segítsen, Obi-Wan Kenobi! Ön az egyetlen reményünk!" - vetíti a földre R2D2 Leia hercegnő segélykérő üzenetét a Csillagok Háborúja jól ismert jelenetében. Az ehhez hasonló, térbeli videoüzenetek nemsokára valósággá válhatnak, a barcelonai Mobil Világkongresszuson már be is mutatják az első készülék prototípusát.

Holoüzenet a Leia cégtől

A holoüzenetek megjelenítésére alkalmas képernyőt fejlesztő céget stílszerűen Leia Incorporatednek keresztelték el. A technológiából ugyan még csak prototípus létezik, de fejlesztői szerint hamarosan okostelefonokba és tabletekbe is beépíthető lesz - nyilatkozta David Fattal, a cég alapítója a Technology Review-nak, az MIT szaklapjának.

Help me, Obi Wan Kenobi Forrás: --



A tervek szerint már idén megvásárolható lesz a cég technológiáját alkalmazó, kis méretű képernyőt, amely a hologramokhoz hasonló, térbeli megjelenítésre képes speciális szemüveg nélkül. A képernyő 64 különböző irányból képes valósághű térbeli nézetet imitálni állóképek mellett videókról is.

Még nem lehet körbesétálni

A szaklap hangsúlyozza, hogy a jelenleg létező prototípus a néző felől 60 fokos szögben képes térhatású képet adni, azaz a hologramot nem lehet körbejárni, mint a filmben.

Egy ilyen kicsi képernyőben debütál majd a technológia Forrás: Leia Inc.



Ráadásul egy ilyen térhatású felvétel elkészítéséhez sem elegendő hagyományos 3D-kamera: Barcelonában egy megfelelő ívű állványra szerelt, összesen 64 darab kamerából álló kamerafal rögzíti majd térben az eseményeket.

Olyan mint a 3D-tévé, csak sokkal szebb

A mobilexpón egyébként térhatású videohívással demonstrálják majd a megjelenítő képességeit, amelyek sokkal élethűbb térélményt adnak majd egy egyszerű 3D-tévénél, amely nem hatvannégy, hanem csupán kétféle nézet kombinálásával állítja elő a térérzet illúzióját. A hatvannégy különböző nézet előállításához egy nanotechnológiát használó, speciális háttérvilágítást alkalmaznak, amely pixelenként képes szabályozni a háttérfény útját, nem csupán egyformán világítja át a képpontokat.

A fejlesztők azt remélik, hogy a kamerafalat idővel egy kompaktabb méretű eszközzel lehet helyettesíteni. A meglévő 3D-s tartalmakat is át lehet alakítani az új holokijelzőn lejátszhatórá a fejlesztők szoftverével - írja a Technology Review.

Két évvel ezelőtt egy ennél jóval primitívebb technológiával már egy másik cég is megalkotta Leia hercegnő holoüzenetét: az a megoldás egy speciális tükörrendszert használt, amit a táblagép vagy okostelefon képernyőjére lehet helyezni.