Európában is óriási adatközpontokat húz fel az Apple

Az Apple új ír adatközpontjának látványterve
Vágólapra másolva!
Kizárólag megújuló energia működteti majd az ír és dán szerverparkokat.
Vágólapra másolva!

Az Apple hétfőn jelentette be, hogy 1,7 milliárd eurós, vagyis mintegy 520 milliárd forintnak megfelelő beruházás keretében két új adatközpontot létesít Európában. Ezek egyike az Írország nyugati részén fekvő Athenryben, a másik pedig a Dánia középső részén található Viborgban lesz.

Két szíve is lesz a Sirinek

Az új adatközpontok építését a vállalat már megkezdte, a tervek szerint 2017-től állhatnak üzembe. Az Apple közlése szerint az európai felhasználók számára nyújtott összes online szolgáltatást, így az iTunes áruházat, az App Store-t, a Siri beszédfelismerőt és a cég térképét, vagy tárhelyszolgáltatását a két szerverpark fogja kiszolgálni.

Az Apple új ír adatközpontjának látványterve Forrás: Apple



Az adatközpontok egyeként 166 ezer négyzetméteres alapterületűek lesznek, a működésükhöz pedig kizárólag megújuló forrásból származó energiát fognak használni.

Az Apple legnagyobb európai projektje

A két adatközpont létesítése az Apple eddigi legnagyobb európai beruházása - nyilatkozta Tim Cook, a cég elnök-vezérigazgatója. Az Apple statisztikái szerint a cég App Store-jának 2008-as indulása óta 6,6 milliárd euró értékben adtak el alkalmazásokat európai fejlesztők világszerte.

Az ír adatközpont az Apple szerint egy olyan területen létesül, amelyen korábban nem őshonos fák voltak, de a közeli erdőben a cég őshonos fákat fog telepíteni ezek helyett. A dán adatközpont érdekessége, hogy a helyi elektromos szolgáltató alközpontja mellé telepítik, és a szerverek hűtéséhez használt vizet aszomszédos település otthonainak fűtésére is felhasználják majd.

Az USA-ban naperőművet épít

A vállalat nemrég jelentette be, hogy a kaliforniai Montereyben saját fotovillamos naperőművet épít, amely nem csupán új központját, de összes, a régióban lévő irodáját, adatközpontját és üzletét is ellátja majd energiával.