A Facebook legújabb szabályzata sem lett elég jó

facebook rosz facebook error
Vágólapra másolva!
A néhány hetes adatkezelési gyakorlat is sérti az európai előírásokat egy tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

A Belgiumban lévő Leuveni Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint bár a Facebook január végén új adatkezelési szabályzatot és felhasználási feltételeket léptetett életbe, az ezekben foglaltak sem felelnek meg annak az európai uniós direktívának, ami az elektronikus szolgáltatásokra vonatkozik. Ez ugyanis megköveteli, hogy a felhasználó előzetes hozzájárulását kérjék ki a szolgáltatók még azelőtt, hogy bármilyen adatokat tárolnának róla.

Gyakorlatilag a Facebook szabályzatában szereplő régi feltételeket fogalmazták újra egy kicsit egyértelműbben - állapítja meg a tanulmány. Ezt egyébként nem csak a tanulmány készítői, hanem az Origónak korábban nyilatkozó magyar jogász is így vélte.

A Facebook egyszerűsített adatvédelmi tájékoztatója Forrás: Facebook



A friss belga tanulmány szerint például problémás, hogy a Facebook mobil applikációi számára csupán az operációs rendszer szintjén lehet megtiltani a tartózkodási hellyel kapcsolatos adatok gyűjtését - emeli ki a Guardian.

A tanulmány készítői problémásnak találják, hogy a Facebook nem elég közérthető módon nyújt információkat egyes funkcióról, például nem derül ki egyértelműen a felhasználók számára, hogy ha engedélyezik képeik felhasználását hirdetési célokra, azok milyen felületeken jelenhetnek meg.