A teljes mobilkommunikációhoz hozzáfért az NSA

sim kártya mobil okostelefon
NTT DoCoMo PR officer, Mamiko Tanaka shows off the World Wing headset, Motorola V66, and SIM, FOMA card, during its press preview in Tokyo, 19 May 2003. NTT DoCoMo announced they will launch the new international roaming service with 72 GSM countries and areas for DoCoMo 3G FOMA handset users, World Wing starting on June 01, 2003. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
A legnagyobb SIM-kártya gyártó vállalatot vadászták le, és lopták el a titkosítási kulcsokat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai és brit titkosszolgálat az egyik legnagyobb SIM-kártya gyártó vállalat belső hálozatát is feltörte, onnan ellopta a titkosításért felelős kulcsokat, így gyakorlatilag a teljes mobilkommunikációhoz hozzáfértek világszerte - közölte a The Intercept egy Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumra hivatkozva.

A SIM-kártyákon keresztül fértek hozzá a mobilkommunikációhoz Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Mind a telefonos beszélgetéseket, mind a mobiladatforgalmat könnyedén megfigyelhették a kódok által, persze bírói felhatalmazás, a külföldi kormányok és a telekommunikációs cégek engedélye nélkül - sőt a lehallgatás még nyomot sem hagyott így.

Amerikai-brit közös akció volt

A 2010-es keltezésű, bizalmas dokumentum szerint az NSA és a GHCQ egy közös művelet során vadászta le a Gemalto rendszerét. A holland cég évente több mint 2 milliárd SIM-kártyát állít elő, emelett pedig a bankkártyákon használt, biztonságos fizetéshez szükséges chipeket, illetve VPN-tokeneket is gyártanak. Utóbbi titkosított kommunikációt tesz lehetővé a cégek számára.

VPN-tokeneket is gyárt a cég Forrás: Origo

A Gemalto több mint 85 országban van jelen, partnereik olyan nagyvállalatok, mint a T-Mobile, a Verizon, az AT&T és a Sprint. A cég mottója: "Security to be free".

A károkat méri fel a cég

A Gemalto nem tudott róla, hogy belső hálózatot feltörték, és kémkednek alkalmazottaik után. "Fel vagyok dúlva" - mondta Paul Beverly a cég alelnöke. Hozzátette: most a legfontosabb, hogy felmérjék a kár mértékét, megtudják, hogyan jutottak hozzá a kulcsokhoz, s ennek fényében lépéseket tudjanak tenni, hogy ez ne történjen meg újra. "Biztosítanunk kell, hogy a történtek ne legyenek hatással a mobilszolgáltatókra, akik évek óta jó viszonyt ápolunk."