Taxit hív a szonda, ha sokat ittunk

alkohol szonda breathometer taxi
Ha a szonda magas értéket mutat, nem enged volán mögé ülni az app
Vágólapra másolva!
A Breathometer a leheletből megállapítja, ha alkoholt fogyasztottunk, és már hívja is a sofőrt, hogy biztonságban hazaérjünk.
Vágólapra másolva!

Újabb funkciókkal bővül a Breathometer app, a cég együttműködésre lépett az Uber közösségi taxiszolgáltatóval. Ha a felhasználó megfújja a Breeze okosszondát, az pedig túl magas alkoholszintet mér, az alkalmazás gondoskodik róla, hogy semmiképp ne üljön volán mögé, és biztonságban hazajusson.

Több mint egy évig bírja a szonda

Maga a Breeze egy hordható alkoholszonda, amelyet ruhára, táskára, kulcscsomóra tehetünk, de zsebre is vághatjuk, mindig ott lehet velünk. Ha megfújjuk, az app kielemzi az értékeket. Egy feltöltéssel 16 hónapig működik. Ára 100 dollár, azaz jelenleg 27 ezer forint. Az app Android és iOS mobilszoftver alatt is elérhető.

Több megoldás közül is választhatunk majd: ha taxit kérünk, felugrik az Uber beágyazott alkalmazása, és jön is a legközelebbi sofőr, hogy hazafuvarozzon minket. Előnye, hogy áraik olcsóbbak a hagyományos taxicégekénél, mobilon látjuk, hol jár a sofőr, és mikor ér oda, ahogy az okostelefont használhatjuk taxaméternek, és fizetésre is.

Ha sokat ittunk, már hívja is az Uber-taxit Forrás: AFP/Dominique Faget

Mint kiderült, a Breathometer tavaly október óta teszteli ezt az új funkciót szolgáltatásán belül, ezalatt több mint egymillióan próbálták már ki.

Kijelölhetünk megbízható barátokat

Nem csak Uber-autót hívhatunk, de hagyományos taxit is, vagy kijelölhetünk saját megbízható sofőröket, akiket értesít az app, ha eláztunk, és haza akarunk menni. Az app a telefonkönyvben pörgeti végig a kapcsolatokat, és kérdezi meg, hátha elvinnének haza.

Vélhetően lesz rá lehetőség, hogy ne ábécésorrendben haladjon és kérdezgesse végig az ismerőseinket, hanem mi magunk válasszunk ki vagy tiltsunk le bizonyos személyeket. Kevés olyan ember van, aki örülne, ha az anyukáját vagy a főnökét értesítené az app, amikor épp ittas állapotban hazajutni próbál.

Ha a szonda magas értéket mutat, nem enged volán mögé ülni az app Forrás: AFP/Alain Jocard

"Ez volt a legtöbbet használt funkció" - mondta Charles Michael Jim, a Breathometer elnöke. "Sokat számít, ha az ember alkoholt fogyaszt, tudja, hogy lesz egy megbízható sofőr, aki hazaviszi."

Ha még nem akarunk hazamenni, akkor a következő opciók közül választhatunk: enni akarunk a közelben, szobát foglalni vagy találni még elfoglaltságot, amíg megfelelő szintre ér a véralkoholszint.