Elítélték a bosszúpornó királyát

pornó internet közösségi oldal
Vágólapra másolva!
Egy éve tartóztatták le, most sikerült elítélni, de nem bosszúpornó-oldal üzemeltetéséért.
Vágólapra másolva!

Elítélték a bosszúpornókirály Hunter Moore-t , akit egy éve tartóztatott le több hónapnyi nyomozás után az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI). A 28 éves férfit végül nem is portál üzemeltetéséért, hanem kiberbűnözésért, felbújtásért és személyazonosság-lopásért ítélték el. Mindegyik vádpont kettő és öt év közötti börtönbüntetést von maga után.

A műfaj királyaként emlegették

Moore hatalmas "karriert" futott be: évek óta a műfaj királyaként emlegették. Az általa üzemeltetett IsAnyoneUp.com weboldalon számtalan ember tett közzé egykori párjáról vagy szeretőjéről meztelen képeket és videókat, az érintett engedélye nélkül. Az áldozat profiljához nevet és címet is megadtak, sőt sok esetben a Facebook-oldalt is linkelték. Az elkövetők egyebek közt egykori partnerük zsarolására, megalázására használták a portált.

Vádalkut kötött

A férfi Charles Evens hackerrel is szövetkezett, aki Moore kérésére több áldozat gépére tört be és lopott el onnan meztelen képeket, hogy a portált népszerűsítsék. A vádalku során a férfi elismerte bűnösségét, hozzájárulásának köszönhetően a lefoglalt gépekről és szerverekről a hatóságok le tudták törölni a kompromittáló felvételeket. Ez vélhetően csökkenti majd a büntetés mértékét is.

Moore február 25-én tér vissza a bíróságra, meghallgatását azonban nagy valószínűséggel márciusra halasztják. Magáért az oldalak működtetéséért azonban úgy néz ki, nem fogják tudni elítélni.

Lavinát indított el

Időközben több hasonló honlap is létrejött Moore ötlete alapján. Múlt héten ítélték el az első embert ilyen bosszúpornó-oldal üzemeltetéséért. Kevin Bollaert akár húsz év börtönbüntetést is kaphat, összesen több mint 27 vádpontban - egyebek közt személyes adatokkal való visszaélés és zsarolás - találták bűnösnek.

Nagy-Britanniában febráur 12-én definiálták és nyilvánították bűncselekménnyé a bosszúpornót: mind egy oldal üzemeltetését, mind a posztolást.