Mire lesz jó az Apple Watch?

Apple Watch
CUPERTINO, CA - SEPTEMBER 09: Apple CEO Tim Cook speaks during an Apple special event at the Flint Center for the Performing Arts on September 9, 2014 in Cupertino, California. Apple unveiled the Apple Watch wearable tech and two new iPhones, the iPhone 6 and iPhone 6 Plus. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A cég sorra dobja ki a tervezett szenzorokat, mert nem felelnek meg az elvárásainak. Ennek ellenére több milliós eladásra számítanak.
Vágólapra másolva!

A fejlesztés közben derülnek ki sorra a hibák, ezért az Apple kénytelen számos funkciót kidobni áprilisban boltokba kerülő okosórájából, amik még az első prototípusban benne voltak, írta a Wall Street Journal.

Így például a vérnyomás- és a stresszmérő szenzorok sem kerülnek bele a végleges modellbe, mivel túl bonyolult lenne belepasszírozni azokat az apró kütyübe, vagy nem felelt meg az érzékelő az Apple elvárásainak. A cég bizonyos esetekben attól is tartott, jogszabályba ütközne használatuk, ezért el akarták kerülni a bonyodalmat.

Megbízhatatlan szenzorok

A szenzorok ráadásul nagyon megbízhatatlanok voltak: a túl száraz bőr, és a szőrös kar is megzavarta őket. Sokszor az is befolyásolta a mérési eredményt, hogy mennyire szorosan tették fel a csuklóra.

A lap úgy tudja, az Apple Watch fejlesztésén dolgozó csapat iránymutatás nélkül maradt, abban sem biztosak, hogy a beharangozott funkciók nélkül miért venné meg bárki az okosórát. Ugyanakkor a cupertinói cég nem vetette el teljesen a most kihagyott szenzorok ötletét, a jövőben még visszakerülhetnek az órába, ha megfelelően kidolgozták működésüket.

Mégis eladnak több milliót?

A halogatás és elavulás kérdése, a malőrök és az üzemidő körüli találgatások ellenére több milliós eladásokra számít az Apple. Mintegy 5-6 millió vázat rendeltek be az első negyedévre az ázsiai beszállítótól: az okosórák felét a sportos kivitel, harmadát a sima hétköznapi használatra szánt modell tenné ki, a maradék pedig a legdrágább luxusóra lenne.

A Wall Street Journal szerint ha valóban 4 ezer dollár, azaz több mint egymillió forint lesz a 18 karátos tömör arany változat ára (vagy még annál is több), nem valószínű, hogy el tudnak adni belőle 850 ezer és 1 millió közti példányt. Márpedig a legolcsóbb Apple Watch is 350 dollár, azaz 95 ezer forint lesz - ez Magyarországon 120-130 ezer forintos árat vetít előre.