Putyinnak nem jár csúcsmobil

vlagyimir putyin mobil lehallgatás
Russia's President Vladimir Putin phones as he watches the men's judo contest match of the London 2012 Paralympics Games in his residence in Novo-Ogarevo outside Moscow late on September 1, 2012. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ ALEXEY DRUZHININ
Vágólapra másolva!
Putyin és Orbán sem rajong a modern technológiáért, a kirobbant kémbotrány fényében ez nem is csoda. A vezető nagyhatalmakat "eltiltották" az Apple termékeitől, a Blackberry viszont igen népszerű.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időszak hangos volt a megfigyelési és lehallgatási botrányoktól. Másfél éve derült ki, hogy Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját is lehallgatták. A Spiegel 2013 októberében írt arról először, hogy az Egyesült Államok nemcsak az ellenségeit, de a szövetségeseit is megfigyeli.

Mindenki után kémkednek, még Angela Merkel után is Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

James Clapper amerikai nemzeti hírszerzési igazgató akkor úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok csak olyan hírszerző tevékenységet folytat, mint bármelyik másik ország. Ezt a véleményt tükrözték a szakértők is, akik nem találták indokoltnak a leleplezés utáni nagy rácsodálkozást. A szabály az, hogy mindenki kémkedik mindenki után, kivéve, amikor megegyeznek ennek az ellenkezőjéről, de persze attól még ugyanúgy kémkedhetnek – foglalta össze a helyzetet a BBC-nek a téma egyik szakértője, Steven Aftergood.

Putyin nem mobilozik

Nem csoda, ha Vlagyimir Putyin elnök és Dmitrij Medvegyev kormányfő is hivatalosan nem tart saját mobiltelefont – habár nyílt titok, hogy a miniszterelnök nagy Apple-rajongó. Medvegyev volt az első iPhone 4 tulajdonosa, miután Steve Jobs egykori Apple-vezérrel való találkozója után megkapta az akkor új csúcskészüléket, egy nappal a premier előtt.

Medvegyev nagy iPhone-rajongó, Jobstól kapott is egy készüléket Forrás: AFP/Dmitry Astakhov

Putyin ehhez képest tartózkodik az okostelefonoktól, sőt állítása szerint az internethasználatot is kerüli, inkább a titkosszolgálat jelentéseiből tájékozódik. "Ha lenne mobilom, állandóan csörögne, pedig az otthoni vezetékes telefont sem veszem fel soha" – mondta 2010-ben. Egy 2012-es, az orosz állami tévében sugárzott dokumentumfilmben piros akták és egy régi, bézsszínű vezetékes telefon látható az asztalán.

Putyin csak 2012 óta mobilozik Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Putyin 2012 eleje óta egy, a ZTE által fejlesztett MTS Glonass 945 mobilt használ, írta két éve a Techweb. Hírszerzői múltja miatt azonban a mai napig rettentően ügyel arra, hogy ne tudják lehallgatni. Tavaly, a Krím félsziget orosz bekebelezése előtt aggasztóan nagy volt a csend Putyin és az orosz katonai vezetés körül, közölte akkor az amerikai hírszerzés.

Az orosz elnök ügyel arra, hogy ne tudják lehallgatni Forrás: AFP/Dmitry Astakhov

Orbán sem rajong a kütyükért

Hasonló véleményen van a modern technológiáról Putyin vendéglátója, Orbán Viktor miniszterelnök is. Az amerikai kémbotrány kirobbanása után a kormányfő azt mondta, az a legbiztosabb, ha az ember nem telefonon beszél az ország szempontjából fontos kérdésekről. Ő maga, mint fogalmazott, inkább "odabattyog" ahhoz, akivel beszélni akar ilyesmiről, vagy megkéri, hogy keresse fel.

Orbán mobilját rejtély övezi Forrás: MTI/Christophe Karaba

Orbán Viktor telefonjait nagy titok övezi: annyit lehet tudni, hogy külföldi mintára több készüléket is használ. A német vezetők is külön mobilt használnak magánügyekre, a kormányzati és pártkommunikációra, illetve internetezésre és e-mailezésre. A miniszterelnöknek 2010-ben még egy Nokia telefonja volt.

Orbán sokáig az internetes fórumoktól, közösségi oldalaktól is távol tartotta magát, Facebook-oldalát 2010-ben hozták létre. Mára több mint 300 ezer követője van.

A miniszterelnök is több készüléket használ Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Kobza Miklós

Merkelt egy évtizeden át figyelték

Az Edward Snowden által kiszivárogtatott bizalmas dokumentumokból kiderült, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási listáján már 2002 óta szerepelt Merkel telefonszáma és neve is, vagyis még a Bush-kormányzat alatt kezdődött a megfigyelés – de még 2013 júniusában is érvényes volt.

Mára Obamával enyhült az akkor fagyos viszony Forrás: AFP/Saul Loeb

A német kancellár a hírre Barack Obama amerikai elnököt is személyesen tárcsázta, beszélgetésük tartalmáról Jay Carney akkori fehér házi szóvivő fedett fel pár részletet. Obama állítólag arról biztosította Merkelt, hogy a kommunikációját nem figyelik meg, és a jövőben sem fogják – a múlttal kapcsolatos kérdés elől azonban kitért a szóvivő.

Sokat telefonál a mobilkancellár

Az amerikai hírszerzés vélhetően Merkel egyik régi, nem a kormányfői munkához használt telefonját figyelhette meg. Az elavult, kicsúsztathatós Nokia-mobilt (Nokia 6210 Slide) pártelnökként és magánemberként használta, egy teljesen hétköznapi előfizetői szerződéssel. A mobilkancellárnak is becézett Merkel ugyanis rengeteget telefonál és SMS-ezik, szereti az egyszerű és gyors megoldásokat, ez pedig szuperbiztonságos, hivatali telefonokra nem jellemző tulajdonság.

Merkel rengeteget mobilozik Forrás: AFP

A botrány kirobbanásakor Merkel egy Blackberry Z10-es mobilt használt szolgálati telefonnak, melyet az azóta a kanadai cég által felvásárolt német Secusmart titkosító szoftverével láttak el. A program képes elkülöníteni a céges és a magánbeszélgetéseket. A hivatalos hívásokhoz, adattovábbításhoz külön, védett csatornát használ az alkalmazás. A mobilt egy külön lapkával is felszereltek, amely erősebb titkosítást garantál.

Merkel tavaly új készüléket kapott, maradt a Blackberry márka, de az újabb modellt, a Q10-es okostelefont kezdte használni. Ezt is speciális védelemmel szerelték fel, ugyanakkor az amerikai titkosszolgálat egy névtelenül nyilatkozó munkatársa szerint az NSA számára ennek feltörése sem okozna gondot: "Csupán egy lépéssel előzi meg a mobilszoftver-fejlesztők által használt biztonsági technológiát."

A SecuSmart szoftverével látták el a lehallgatásbiztos Blackberryt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

Obama megvívott a Blackberryért

Barack Obama egyik első harcát Blackberry telefonjáért vívta beiktatása után, 2009 elején. Ügyvédei és a biztonságáért felelős Secret Service tagjai ugyanis meg akarták fosztani a mobiltól, és egy olyan speciális készüléket adni helyette az elnöknek, mellyel lényegében csak a családjával tud beszélni.

Egy speciális sátorban beszél bizalmas ügyekről Forrás: Peter Souza/White House

A Blackberry végül maradt, de ha külföldre utazik, egy speciális sátrat állít fel a biztonsági szolgálat Obama szálláshelye közelében, így ha az elnöknek bizalmas iratokat kell elolvasnia, vagy nemzetbiztonsági szempontból jelentős telefonbeszélgetést kell lefolytatnia, ott megteheti anélkül, hogy lehallgatnák.

Külföldi látogatásaira a titkosított Blackberry telefonját viheti, az iPadjét viszont otthon kell hagynia biztonsági okokból. Ha Oroszországba vagy Kínába utazik, állítólag minden okostelefonját otthon kell hagynia, és a nagykövetségek épületein kívül nem hozhat szóba bizalmas vagy titkos információt – ez nem csak az elnökre, de az amerikai tisztségviselőkre is igaz.

Blackberryjét végül megtartotta Forrás: AFP/Saul Loeb

A washingtoni Fehér Ház és a Nemzetbiztonsági Tanács alkalmazottait a közösségi oldalaktól is eltiltották, mivel nagy a kockázata, hogy akár a tudtuk nélkül rosszindulatú szoftvert töltenek le mobilkészülékeikre, laptopjukra, és a hackerek így jutnak hozzá bizalmas dokumentumokhoz.

Saját mobilt fejleszt az NSA

Az NSA állítólag 2012 óta fejleszti a Fishbowl-rendszert, amely biztonságos VoIP-telefonálást nyújtana androidos mobilokhoz, és többrétegű titkosítással védené a hívásokat. A kommunikáció az ügynökség szerverén fut keresztül, ahogy alkalmazásokat is csak onnan lehet letölteni, egy speciális appboltból. Amerikai kormányzati tisztviselők állítólag száz ilyen biztonságos Motorola-készüléket teszteltek már.

Az NSA saját mobilt fejleszt a kémkedés ellen Forrás: AFP/Carl De Souza

Mit használ a többi méltóság?

  • David Cameron brit kormányfő: Blackberry Q10 (régebben iPhone-tulajdonos volt)
  • A brit királyi család iPhone-rajongó, Vilmos és Harry herceg is az Apple mobilját használja
  • Matteo Renzi olasz miniszterelnök: iPhone
  • Francois Hollande francia elnök: iPhone 5
  • Kim Dzsongun észak-koreai vezető: HTC Butterfly (holott a Nagy Utódnak országa saját androidos készüléke, az Arirang is rendelkezésére áll: ez egy Kínából importált, átalakított mobil)
Mindenki mobilozik: a képen a brit és dán kormányfő, illetve az amerikai elnök szelfizik Forrás: AFP/Roberto Schmidt