Egyelőre a földön maradnak a futárdrónok

skeye nanodrón
Vágólapra másolva!
Legfeljebb 25 kilós drónok repkedhetnek majd az USA-ban, irányítójuk látótávolságán belül. Készül az amerikai dróntörvény.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) vasárnap előterjesztette javaslatait a drónok kereskedelmi használatával kapcsolatban a drónok használatát szabályozó törvény elkészítéséhez. Jelenleg sehol a világon nincs még külön törvény specifikusan a drónok használatára, Magyarországon is előkészítés alatt áll egy ilyen törvény.

Egyelőre annyi a futárdrónoknak

Az amerikai légügyi hatóság azt szeretné, ha egy kereskedelmi drón súlya legfeljebb 25 kilós lehetne, a gép pedig sosem emelkedhetne 500 lábnál (152,4 méternél) nagyobb magasságba. 160 kilométer/órában korlátoznák a drónok sebességét is.

Fontos korlátozás lenne az is, hogy a drón nem léphetne ki az őt irányító pilóta látóteréből. Pedig ez is lehetséges, az FPV technológiát használó távirányítós repülőket olyan kamerával szerelik fel, amely akár több tíz kilométerre is képet közvetít földön tartózkodó pilótájának - az ilyen jellegű felhasználás a tervek szerint tiltott lenne.

Forrás: Trndlabs



Kezelőin kívül tilos lenne például drónnal más emberek felett elrepülni is. A fenti korlátozások miatt egyelőre kizárt, hogy az Amazon vagy más cégek által elképzelt futárdrónok a közeli jövőben élesben is bevethetők legyenek az Egyesült Államokban.

Nem szabad tárgyakat dobálni a drónról

Emellett a felelőtlen röptetést, és azt is büntetnék, ha valaki tárgyakat dob le a drónjáról. Polgári drónpilóta kizárólag olyan személy lehetne, aki betöltötte a 17. életévét, letett egy repülővizsgát és megszerezte a közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) engedélyét.

Az FAA most közzétett javaslatai nem vonatkoznak a drónok hobbiként történő röptetésére. A hatóság ugyanis már korábban rögzítette, hogy az ilyen szerkezetek nem emelkedhetnek 400 láb (mintegy 122 méter) fölé, nem kerülhetnek az üzemeltető látotávolágán kívülre, és kerülniük kell a többi repülő szerkezetet. Ha az alkalmazásuk egy repülőtértől 8 kilométeres távolságon belül történik, akkor arról az üzemeltetőnek értesítenie kell légiforgalmi irányítást.

Másfél év múlva lehet kész az amerikai dróntörvény

A FAA előterjesztéséhez 60 napon át várják az állampolgárok javaslatait, az amerikai kongresszusnak pedig elvileg szeptemberig kellene elfogadnia a kereskedelmi pilóta nélküli repülőgépekre vonatkozó szabályokat és normákat. Szakértők várakozásai szerint azonban nem valószínű, hogy a végleges szabályozás másfél éven belül elkészüljön.

Barack Obama ugyancsak vasárnap kibocsátott egy (a rendelettel azonos jogi erővel bíró) elnöki emlékeztetőt, amelyben felszólította a szövetségi kormány szerveit: egy éven belül tegyék közzé a drónfelhasználással kapcsolatos alapelveiket, különös tekintettel azokra, amelyek az információgyűjtésre, annak tárolására és terjesztésére vonatkoznak. Magyarországon nemrég zajlott az a konferencia, amelyet a drónokkal való adatgyűjtés szabályainak előkészítése érdekében szerveztek meg.

Mindig vannak kivételek

Az FAA eddig 28 esetben tett kivételt az általános tilalom alól, egyebek között lezárt területen folytatott televíziós és filmforgatások, valamint hidak és mezőgazdasági területek állapotának felmérése esetében. További több száz kérelem elbírálása függőben van. A Pilóta Nélküli Járműrendszerek Nemzetközi Egyesületének (AUVSI) számításai szerint a kereskedelmi drónágazat három éven belül 70 ezer új állást és 13,6 milliárd dolláros forgalmat hoz létre