Sokkal kevesebb a lopás, mióta távolról letilthatók az okosmobilok

Egy iPhone 6 Plus
Vágólapra másolva!
Androidon és iOS-en is elérhető a szolgáltatás, csak be kell kapcsolni.
Vágólapra másolva!

London, New York és San Francisco városának statisztikái szerint jelentősen csökkent az okostelefonok ellopásának száma, amióta lehetővé vált az eltűnt készülékek távolból történő deaktiválása. A három nagyváros két éve Secure Our Smartphones (SOS, védjük meg az okosmobiljainkat) néven közös kezdeményezést indított, hogy nyomást gyakoroljon a telefonlopásokat visszaszorító technológiai megoldások bevezetése érdekében.

Nem csak iPhone-ból lopnak kevesebbet

A nagyvárosok egy közös közleményben számoltak be az eredményekről: a letiltási funkció megléte óta New Yorkban 25 százalékkal csökkent az ellopott iPhone-ok száma, San Franciscóban pedig 40 százalékkal kevesebb ilyen készüléket lopnak el, mint korábban.

Londonban nem készült külön statisztika az iPhone-ra, de összességében 40 százalékkal csökkent az okostelefonok ellopásának száma a városban, havi szinten nézve pedig megfeleződött az ilyen esetek száma.

Egy iPhone 6 Plus Fotó: Csanádi Márton - Origo



Ha nem szűkítik az eseteket az iPhone márkára, New Yorkban 16 százalékkal esett vissza az ellopott mobilok száma, San Franciscóban pedig 27 százalékos csökkenést mértek.

Az iPhone-ban volt először lopásgátló funkció

Elsőként az Apple mobiltelefonján vált elérhetővé ez a védelmi funkció az iOS 7 egyik frissítésével Activation Lock néven. A védelmi funkció az iPhone 6 és 6 Plus készülékekben alapból be van kapcsolva.

A Google Android szoftveréből csak a 5.0 Lollipop kiadás tartalmaz ilyen szolgáltatást, ami bár megjelent tavaly ősszel, még elég kevés készüléken fut. Ugyanakkor például a Samsung a korábbi szoftverhez is fejlesztett hasonló szolgáltatást a Galaxy S5 készülékéhez. A korábbi szoftvert használó androidos mobilokat a távolból csak törölni lehet az Android Eszközkezelőből. A windowsos mobilokon a Windows 10 részeként még az idén elérhető lesz hasonló megoldás.

Míg a jelenlegi technológiák szoftveresek, a Qualcomm chipgyártó cég a BBC szerint egy SafeSwitch nevű hardveres lehetőséget akar bevezetni, amellyel az ellopott telefon a távolból használhatatlanná tehető.