Mégis megvalósul a Hyperloop szupervasút

Hyperloop
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, mégis megvalósul Elon Musk őrült ötlete az 1200 kilométer/órával száguldó vonat, ami a csőpostára hasonlít.
Vágólapra másolva!

Őrült ötlettel rukkolt elő 2013 nyarán Elon Musk, az elektromos autókat gyártó Tesla milliárdos elnöke. Egy hangsebességnél is gyorsabb, óránként akár 1200 kilométeres sebességgel is száguldó szupervasúttal forradalmasítaná a közösségi közlekedést.

Akár 1200 km/h sebességgel száguldana a vasút Forrás: Hyperloop Transportation

A gyakran hangzatos bejelentésekkel előrukkoló Muskot akkor kevesen vették komolyan, de még abban az évben közölte: a szupervasút működési elvét már kidolgozta, csak a megvalósításra nincs ideje.

Utólag térül meg a közös munka

Ekkor jött képbe a közösségi finanszírozással és crowdsourcinggal foglalkozó JumpStartFund, amely a Hyperloop létrehozásához szükséges tőkét és csapatot kívánta összegereblyézni.

Szabadidejükben dolgoznak a projekten Forrás: Tesla

Tavaly megalakult a Hyperloop Transportation Technologies, amely mintegy száz mérnököt foglalkoztat. A NASA-tól, a Boeingtől, a Yahoo-tól, az Airbustól, és Elon Musk űrturizmussal foglalkozó cégétől, a SpaceX-től toborozták a szakértőket, akik gyakorlatilag szabadidejükben foglalkoznak a projekttel.

A JumpStartFund üzleti modelljének értelmében ha megvalósul a szupervasút, akkor ismerik el fáradozásukat: a vállalat nyereségéből kapnak majd részesedést a részvényeken keresztül.

Twitter-fiókot hoztak létre

A cég jelenleg 8,5 millió dolláros vagyonnal bír, és még az idén további 80 millió dollárt kap befektetőktől az ötlet megvalósítására - írta a Forbes. A Hyperloop Technologies honlapja és Twitter-fiókja szerdán vált elérhetővé. "Megvan a csapat, az eszközök és a technológia: meg tudjuk csinálni" - mondta Brogan Bambrogan, a cég elnöke, a Space X egykori mérnöke.

Túl sok konkrétum a Hyperloopról nem ismert: Musk csőpostához hasonló elven működő, légpárnákon sikló kapszulavasutat álmodott meg, amely a működéséhez szükséges energiát a csövekre helyezett napelemekből nyerné.

Droidok pakolnák a csomagokat

Már egy tucatnyi megvalósítandó járat útvonalát kidolgozták, ahol a Hyperloop megvalósítása kifizetődő lenne. Minden esetben két irányba kell kiépíteni a vasutat kiszolgáló csőrendszert, hogy a járatók két irányban tudjanak közlekedni.

A Hyperloop járatainak javasolt útvonalai Forrás: JumpStartFund

A repülőjáratokhoz hasonlóan a szupervasúton is lesz zsúfoltabb turistaosztály, és elsőosztály, a csomagokat pedig az utasoktól külön kabinban szállítanák. A táskákat, bőröndöket az Amazon raktáraiban használt Kiva robothoz hasonló droid pakolná ki a megállókban.

A Hyperloopon is lesz turistaosztály Forrás: JumpStartFund

Tavaly a Hyperloop Technologies úgy becsülte, nagyjából tarthatók a még Elon Musk által közölt építési költségek: a szupervonat 640 kilométeres szakaszát 6-10 milliárd dolláros költségvetéssel lehetne megépíteni.