Gigászi naperőművet épít az Apple

Apple Campus 2
Vágólapra másolva!
Nem spórol az Apple: a cég méregdrága naperőművet épít: ez nem csak új, űrhajót formázó központját, de kalifornai üzleteit és irodáit  és adatközpontját is ellátja majd energiával.
Vágólapra másolva!

Az Apple saját fotovillamos naperőművet építtet fel a kaliforniai Montereyben az amerikai First Solar napelemgyártó céggel - jelentette be Tim Cook, a vállalat vezetője a Goldman Sach’s technológiai konferenciáján. Cook a rendezvényen elmondta, hogy "“a klímaváltozás valós veszély, elég a párbeszédből, ideje cselekedni.”

Nem csak a Campus 2-nek termel áramot

A First Solar közleménye szerint a 850 millió dolláros, vagyis mintegy 234 milliárd forintos költségvetéssel felépülő, környezetbarát naperőmű 11,7 négyzetkilométernyi területet foglal majd el.

Egy naperőmű napelemei Forrás: Imaginechina/Cdsb



Építése az idén év közepén kezdődik, és a jövő év végéig tart majd. A létesítmény 50-60 ezer amerikai háztartás számára elegendő villamos energiát tud termelni. Ennek köszönhetően a naperőműből kapott áram nem csupán a cég épülő új, Campus 2 nevű, több mint 13 ezer dolgozó számára munkahelyet biztosító központját,de 52 kaliforniai üzletét, az összes itteni irodáját, valamint a kaliforniai Newarkban lévő adatközpontját is ellátja majd energiával. Ezek néhány órányi autóútra találhatók a készülő erőműtől.

Cook szerint a napelem jó befektetés

Tim Cook szerint bár az erőmű felépítése jelentős költséggel jár, a cég számára ez jó befektetés, mert 25 évre előre fix áron juthat megújuló forrásból származó villamos energiához - írja a Forbes.

Az Apple már egy a nevadai, és két észak-karolinai adatközpontját is naperőművekből származó energiával működteti, a mostani projekt az eddigi legnagyobb ilyen beruházása. A Greenpeace is üdvözölte a terveket, a környezetvédő szervezet szerint a technológiai ipar többi cégének is követnie kellene az Apple példáját.

A Campus 2 tetejét is napelemekkel fedik majd le Forrás: Foster + Partners/Apple

A Campus 2-t is napelemekkel szerelik fel

Az Apple még Steve Jobs által megálmodott új főhadiszállása a korábbi tervekkel ellentétben egy év csúszással, 2016-re készül el, de már most kivehető az épület ufókéhoz hasonló formája.

A Campus 2 épületében a legmodernebb energiatakarékossági technológiákat alkalmazzák, az épület formája még a levegő áramlását is segíti majd, a tetőn lévő napelemek pedig négyezer háztartásnak megfelelő áramot tudnak majd termelni.

Ez komplexum működtetéséhez önmagában nem lenne elegendő, ezért van szükség az új naperőmű felépítésére is. Az épületet Kaliforniában őshonos fák fogják körülvenni, középen barackfákból álló kert lesz.