A Samsung szerint nem kémkedik az okostévéje

Szamszungszpáj
Joe Stinziano, Eexecutive vice president, Samsung Electronics America introduces the new Samsung S UHD TV at the Samsung press conference at the 2015 Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada January 5, 2015. AFP PHOTO / ROBYN B
Vágólapra másolva!
A cég szerint az otthoni beszélgetéseket nem figyeli a televízió, csak a jogi tájékoztatás volt rossz hozzá.
Vágólapra másolva!

Komoly visszhangja volt a világsajtóban annak a reddites fórumbejegyzésnek, amely a Samsung brit honlapján található jogi tájékoztatószöveg részleteit emelte ki. A gyártó beszédfelismerésre alkalmas okostévéihez kapcsolódó felhasználási feltételekben ugyanis arra utalt a cég, hogy a készülék használata során privát beszélgetésben elhangzottak is eljuthatnak a Samsunghoz, illetve a beszédfelismerési funkciót üzemeltető partneréhez.

A gyártó végül hivatalos blogján is publikált egy részletes ismertetőt a tévébe épített beszédfelismerő funkció működéséről, amelyben olyan információkkal is szolgált, amelyek az eredetileg hivatkozott jogi szövegben még nem szerepeltek - írja a TechCrunch.

Amikor nem kérdezzük, nem hallgat a tévé

A gyártó szerint az okostévéinek távirányítóiba épített mikrofon csakis akkor hallgatja a beszédparancsokat, ha megnyomják az erre szolgáló gombot rajta. Tehát ha valaki hangparancssal rákeres egy filmre a tévé videós alkalmazásában, a mikrofonba mondott filmcím eljut a Nuance szervereire, ám a mikrofon ezután inaktívvá válik, amíg újból meg nem nyomják a beszédfelismerés gombját rajta.

A Samsung szerint nem hall meg mindent a tévéje a nappaliban Forrás: AFP/Robyn Beck



A blogbejegyzésből az is kiderül, hogy a Samsung jelenleg Nuance cég beszédfelismerő technológiáját használja, ez képezi alapját az okostelefonokra és táblagépekre is elérhető Dragon Dictation diktáló applikációnak is, ami a beszédet szöveggé alakítja. Az eredetileg hivatkozott ismertetőben egyáltalán nem szerepelt a Nuance cég neve.

A másik mikrofon viszont mindig hallgat

Mint a Samsung a blogján elmagyarázza, beszédfelismerésre képes okostévéiben nem csak a távirányítóban, hanem a készülékbe építve is megtalálható egy második mikrofon.

A tévében lévő mikrofon mindig "hallgat", ez azonban csak olyan alapvető hangutasításokat képes értelmezni, mint a csatornaváltás, a hangerő növelése vagy csökkentése, illetve a némítás. Ezeket az egyszerű hangutasítások maga a tévékészülék szolgálja ki, nem szükséges végrehajtásához a Nuance szervereivel kommunikálnia.

Samsung ismertetője szerint tehát annak ellenére, hogy ez a mikrofon folyamatosan "figyel", nem alkalmas a nappaliban zajló beszélgetés lehallgatására. A Samsung arra is felhívta a figyelmet, hogy a beszédfelismerő funkciót a készülékek beállításai között ki lehet kapcsolni, ha valaki még a fentiek ismeretében is féltené a tévétől magánszféráját.