Újabb kiberközpontot hoz létre Obama

kibervédelem hadsereg terrorizmus obama
Staff Sgt. Alex Garviria, 721st Communication Squadron senior systems controller, and 2nd Lt. Rachel James, 721st CS crew commander, work in the Global Strategic Warning and Space Surveillance System Center at Cheyenne Mountain Air Force Station, Colo., Sept. 2, 2014. The 721st CS provides continuous monitoring of the strategic missile warning systems to ensure a constant dataflow of key information to North American Aerospace Defense Command (NORAD), U.S. Northern Command, U.S. Strategic Command, Air Force Space Command, Secretary of Defense, President of the United States, strategic, and theater commanders. (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Krystal Ardrey)
Vágólapra másolva!
Új központot hoz létre Barack Obama amerikai elnök a kibertámadások megakadályozására: tavaly a hackerek már az óriáscégeket is levadászták.
Vágólapra másolva!

A tavalyi nagy hackertámadások után, mint a Sony Pictures levadászása, új kormányügynökséget állít fel az Obama-kormány a digitális terrorizmus leküzdésére. A Washington Post értesülése szerint az Egységes Kiberfenyegetés elleni Hírszerző Központ (CTIIC) hasonló lesz mint 2001. szeptember 11-i terrortámadások után létrehozott terrorizmus-ellenes központ (NCC), amelyet rengeteg bírálat ért az utóbbi időben.

Új kiberközpontot állít fel Obama Forrás: USAF/Krystal Ardrey

Mint kiderült, a különböző titkosszogálatok és hivatalok nem tudták hatékonyan megosztani a begyűjtött adatokat, és az információk birtokában tevékenységüket összehangolni egy esetleges támadás megakadályozása érdekében. Az új hivatal elsődleges feladat lenne, hogy egyebek közt a CIA, az FBI és az NSA közti kommunikációt koordinálja.

Kémkedni nem fognak

Az új központ ötven fővel indul el, fenntartására évi 35 millió dollárt, azaz 9,5 milliárd forintot különítettek el a központi költségvetésben. A lap úgy tudja, a CTIIC munkatársai maguk nem fognak hírszerző tevékenységet folytatni, csak az állami és magáncégekkel próbálják felderíteni a lehetséges fenyegetéseket.

"Nincs szükségünk még több szervezetre és nagyobb bürokráciára, a meglévő hivatalok munkáját kell hatékonyabbá és átláthatóbbá tenni" - mondta Melissa Hathaway, a washingtoni Fehér Ház egykori kibervédelmi koordinátora.

Kiberkatonákkal szerelkeznek fel

Kérdéses, vajon az új hivatal maga mennyire lesz hatékony, az azonban jól látszik, az Egyesült Államok igen komolyan veszi a kiberhadviselést.