Éled egy újabb kínai mobilgyártó óriás

A Meizu MX4 Pro, a vállalat egyik csúcsmodellje
Vágólapra másolva!
Az iPhone-klónjairól ismert Meizu hatalmas befektetést kapott az Alibaba internetes áruháztól. A Lenovo, a Xiaomi és a Huawei mellett újabb kínai gyártóóriás születhet.
Vágólapra másolva!

Az Amazon.com vetélytársának számító kínai Alibaba bejelentette, hogy 590 millió dollárt, vagyis 160 milliárd forintnak megfelelő összeget fektet a Meizu nevű mobilgyártó cégbe - írja a Wall Street Journal.

IPhone-klónozóból gyártóóriás lehet

Azt a két cég nem hozta nyilvánosságra, hogy az összegért mekkora részesedése lesz az Alibabának a Meizuban, de azt tudni, hogy az előbbi társaság még így is csak kisebbségi tulajdonosa lesz a gyártónak.

A kínai Hangcsouban lévő gyártó a kétezres évek elején leginkább mp3-lejátszóiról volt ismert Magyarországon, de már évek óta gyárt androidos okostelefonokat is. Bár olcsó készülékekkel kezdte, mostanra csak kifejezetten olcsó készülékeket gyárt, hanem csúcsmodelleket is. Néhány éve a cég még az Apple-lel is összetűzésbe keveredett: az amerikai óriásnak sikerült elérnie, hogy a vállalat ne árusíthassa tovább M8-as mobilját, mert az túlságosan hasonlít az iPhone-ra.

A Meizu MX4 Pro, a vállalat egyik csúcsmodellje Forrás: Meizu

Egy újabb mobilszoftvert vihet sikerre

Az ázsiai internetes áruház a Bloomberg szerint saját fejlesztésű YunOS mobilszoftverét szeretné elterjeszteni. Ebbe a szoftverbe az Alibaba saját online szolgáltatásait építette be a Google megoldásai helyett.

A Meizu tavaly egyébként már piacra dobott egy ezt futtató készüléket, de eladásai alapján még nem kerülhetett be az öt legnagyobb kínai mobilgyártó közé. Az ázsiai felhasználók körében egyelőre az androidos mobilok népszerűek, tízből kilenc okostelefon ezek közül kerül ki. A Meizu tervei szerint az idén húszmillió okostelefont fog eladni. A legnagyobb helyi riválisai, a Xiaomi, a Lenovo és a Huawei százmilliónál is nagyobb darabszámít terveznek eladni.