Elhagyjuk az Androidot az Ubuntu mobilja miatt?

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition
Vágólapra másolva!
Az Ubuntu első okosmobilja egy tucatkészülék, de a szoftvere különleges. Vajon versenyképes lesz a kínai Androidokkal szemben?
Vágólapra másolva!

Ezen a héten debütál az első Ubunut futtató okostelefon: a BQ Aquareis E4.5 Ubuntu Edition nevű készüléket többek közt a spanyol BQ.com fogja árulni Európában.

A többi forgalmazó nevét az elkövetkező hetek során jelentik be az Ubuntu és a BQ Twitterjein. A készülék 170 eurós, vagyis 50-52 ezer forintnak megfelelő áron lesz elérhető kártyafüggetlenül, két SIM-kártyát fogadó változatban, de csak villámakciók keretében, korlátozott ideig lehet majd megrendelni a netről.

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition Forrás: BQ

Olyan, mint egy kínai mobil

Hardveres paramétereit illetően a készülék nem egy különleges darab: 4,5 colos érintőképernyője csupán 960x540 pixeles felbontású, pedig már az olcsó kínai márkák androidos modelljei is ennél nagyobb, HD-felbontást kínálnak.

Az ubuntus telefonban az utóbbiakból jól ismert Mediatek processzor dolgozik (1,3 gigahertzes, négymagos változatban). A memória mérete 1 gigabájt, a tárhelyé 8 gigabájt, ami microSD-kártyákkal kibővíthető. A hátlapi kamerát ledes villanóval is felszerelik, felbontása 8 megapixel, míg az előlapié 5 megapixel. 4G-t a telefon nem támogat.

Másként kell tapizni

Bár a Ubuntu Linuxot fejlesztő Canonical két évvel ezelőtt azt ígérte, hogy okostelefonja a PC-hez kapcsolva számítógépként is használható lesz, ez a lehetőség végül kimaradt a szoftverből.

Viszont az Androidtól és az iOS-től is eltérő a mobilos Ubuntu kezelőfelülete, amely tematikus nyitóképernyőkkel operál. Ezek egyikén például híreket lehet olvasni (testreszabhatóan), egy másik a közösségi szolgáltatásoké, a harmadik a zeneszolgáltatásoké, a negyedik a fotózásé és így tovább. A működési elvet a cikk alján lévő videó érzékletesen bemutatja.

Baloldalt a vertikális indítómenü, jobbra a tematikus nyitólapok Forrás: Canonical



A képernyő bal oldaláról egy vékony, függőleges menü bármikor előhívható, amelyben az appok és szolgáltatások ikonjai sorakoznak. Jobbról balra lapozva a megnyitott képernyők között váltogathat a felhasználó. Felülről a szokásos értesítési felületet lehet lehúzni, alulról pedig a beállításokat.

A mobilos Ubuntu HTML5-ben írt webes alkalmazásokat tud futtatni, illetve a QML kódban készült applikációkat futtat.

Ez még nem tömegmodell

A BBC szerint a Canonical az Aquaris E4.5 Ubuntu Editionnel első körben a fejlesztőket szeretné meggyőzni arról, hogy az Ubuntu szoftvere kiváló, és nem számít arra, hogy nagy számban vásárolják majd végfelhasználók. A brit közszolgálati média szerint a jelenleg elérhető szolgáltatások és appok közül számos ismert név, például a Whatsapp és a Skype is hiányzik még, bár Facebook, Spotify, Twitter és még Cut the Rope játék is van rá.

Balra a zárolt képernyő, jobbra az oldalak közötti váltás látható Forrás: Canonical



Pedig az új, teljes képernyős kártyákat használó felület elvileg a könnyebb használat érdekében készült, nem olyan könnyű elveszni benne, mint az ikonok rengetegében a meglévő platformokon. Azt még nem tudni, hogy az Ubuntut fejlesztő cég hogyan akarja rávenni az online szolgáltatókat, hogy készülékére fejlesszenek, amikor azt még senki sem fogja használni.

Hasonló problémák miatt nem lett népszerű a Firefox-mobil sem, bár az még ennél a telefonnál is fapadosabb felszereltségű.