Elölről kell kezdeni a Google Glass fejlesztését

google glass szemüveg sisak virtuális valóság kiterjesztett vr ar
Vágólapra másolva!
Az okosszemüveg első generációja nem vált be, a nulláról kezdik újra a fejlesztést.
Vágólapra másolva!

Az okosszemüveg első generációja nem vált be, teljesen elölről kell kezdeni a tervezést. Az iPod atyja veszi kezébe a Google Glass sorsát. Néhány hete állította le a Google Glass tesztváltozatainak árusítását a Google, a New York Times pedig úgy értesült, hogy a cég munkatársai az alapoktól kezdik fejleszteni az okosszemüveg utódját.

Egy menő kütyü, ami semmire sem jó

A Google még 2011-ben mutatta be a szemüveget, de csak egy évvel később vált széles körben ismertté, amikor a cég egyik konferenciáján a Glass segítségével mutatták meg, mit látnak az esemény alatt egy repülőgépből kiugró ejtőernyősök.

A Google Glass első változata nem lett végleges termék Fotó: Hajdú D. András - Origo



Bár később a szemüveg tesztelőknek szánt változatát már több országban is meg lehetett venni, boltokba soha nem került a Google Glass. Ez nem is csoda, a készülék túl hamar lemerült, és néhány specifikus alkalmazáson kívül nem is sikerült olyan hétköznapi feladatot találni, amelyre megoldást kínálna.

A lap cikke szerint a Glass fejlesztői egyáltalán nem voltak boldogok attól, hogy a Google már idő előtt nyilvánosság előtt mutogatta a szemüveg prototípusait. Gyakorlatilag az egész fejlesztés nyilvánosan zajlott, ami belső feszültséget is okozott, ami miatt több fontos feladatot végző fejlesztő ott is hagyta a projektet.

Ezt már nem rivaldafényben tervezik

Jelenleg Tony Fadell felügyeli az új generációs okosszemüveg fejlesztését: a szakember korábban az Apple-nél dolgozott, ahol az iPod tervezésében is közreműködött. A Google-hoz saját, Nest nevű okostermosztátot fejlesztő cégétől került, ezt ugyanis megvette a keresőcég. A Nest valószínűleg sokkal több lesz egyszerű fűtésszabályzónál, valószínűleg ez az eszköz lesz az alapja a Google teljes lakásautomatizáló rendszerének.

A New York Times szerint az már biztos, hogy az új Google Glass fejlesztése házon belül, a nyilvánosság kizárásával zajlik majd, a publikum pedig csak akkor ismerheti meg a készüléket, ha annak kiforrott, végleges változata elkészül. Az Ars Technica szerint Fadell teljes egészében elölről kezdi a fejlesztést, mivel a Google Glass első generációjával elért eredményekből szinte semmit nem tudnak felhasználni.