Depressziót okoz a Facebook

facebook depresszió user felhasználó barát
Vágólapra másolva!
Azok, akik Facebook-ismerőseik bejegyzéseit és képeit nézegetve irigykednek és saját életükhöz viszonyítják a látottakat, nagyobb eséllyel mutatnak depressziós tüneteket.
Vágólapra másolva!

Mivel százmilliók használják naponta a Facebookot - csak Magyarországon több mint 4,5 millióan -, ezért egyre több kutató tartja fontosnak az emberek mentális egészségére kifejtett hatásait vizsgálni.

Az amerikai Missouri Egyetem tudósai egy 700 diák bevonásával készített felmérés után arra a megállapításra jutottak , hogy azok, akik "megfigyelő üzemmódban" használják a közösségi oldalt: mások bejegyzéseit, képeit, videóit, kvázi élményeit nézegetik, irigykednek, féltékenyek, saját életükhöz viszonyítják a látottakat, hajlamosabbak a depresszióra szemben azokkal, akik inkább kapcsolattartásra használják a Facebookot.

Pozitív képet festünk magunkról

A kutatásvezetők felhívták a figyelmet, hogy a nem megfelelő hozzáállás akár a felhasználók egészségét is veszélyeztetheti. "A Facebookot nagyon jó dolgokra is lehet használni, de ha arra alkalmazzuk, hogy mások teljesítményével hasonlítsuk össze a sajátunkat, annak komoly negatív hatása lehet. Fontos, hogy a felhasználók tisztában legyenek a kockázatokkal, így elkerülhetik az ilyesfajta viselkedést, mentalitást" - közölte a kutatást vezető Margaret Duffy professzor.

Jó dolgokra is lehet használni a Facebookot Forrás: AFP/Jonathan Leibson

Azt kell tudatosítani a felhasználókban, hogy a közösségi média használata során a többség a lehető legkedvezőbb képet próbálja kialakítani magáról, így természetes, hogy sokan szinte kizárólag pozitív dolgokat osztanak meg magukról és életükről - hangsúlyozta Edson Tandoc, az egyetemen doktorált hallgató, mára a szingapúri műszaki egyetem tanársegédje.

Mivel a kutatási minta alapját az amerikai, egyetemista korosztály szolgáltatta, illetve a depresszió tünetei személyenként igen eltérőek lehetnek, a vizsgálati eredmények nem vetíthetők a teljes amerikai lakosságra sem, ám mindenképp érdekes következtetések vonhatók le belőlük.