Tízmillió mobilt fertőzhetett meg az androidos kártevő

Android Wear Playstation
Vágólapra másolva!
A Google Playről lehetett letölteni, többek közt egy kártyajátékban rejtőzködött.
Vágólapra másolva!

Az újabb androidos kártevőről az ingyenes vírusvédelmi szoftveréről ismert Avast cég adott hírt a blogján. A vállalat szakértői szerint a Google appboltjában hosszú időn át elérhető volt egy Durak nevű ingyenes kártyajáték, egy IQ-teszt, valamint egy történelmi alkalmazás. Mindhárom app a mobilokon és táblagépeken hatékonyan rejtőzködő kártevőt rejtett.

Egy hónap után jött a kamuüzenet

Bár a blogbejegyzésben még linkelték a problémás appok adatlapjait, ezeket azóta - nagyjából hat órával később - a Google már törölte a Playről. A fertőzött alkalmazások közül a kártyajáték volt a legnépszerűbb, ezt az Avast becslései szerint 5-10 millió eszközre telepítették fel, a három app pedig összesen mintegy 15 millió eszközre kerülhetett fel.

Az egyik kártékony játék adatlapja Forrás: Avast



A fertőzött appok az Avast szakértői szerint szokatlanul ügyesen rejtőzködtek, akár a telepítést követő harminc napig sem produkáltak semmilyen gyanús jelenséget. Ezt követően azonban minden alkalommal, amikor az Android képernyőzárját kikapcsolták, a képernyőn egy olyan hamis üzenet jelent meg, amely szerint a készülék fertőzött, elavult, vagy tele van pornóval.

Nem elég biztonságos a Google Play?

Az üzenet a rendszer frissítését javasolta, amely kamu appboltokba irányította a felhasználót. Ezekről többek közt olyan kártevőket lehetett letölteni, amelyek emelt díjas SMS-eket küldtek ki a telefonról.
A Google Play appboltját elég sok kritika érte amiatt, hogy nem eléggé védi a felhasználót. Itt sokkal egyszerűbb publikálni az alkalmazásokat az Apple App Store-jánál, de ennek az az ára, hogy a kártevőt rejtő appok is nagyobb számban jutnak át a Google ellenőrzést végző automatikáin.

A durvább androidos vírusok azonban a legtöbbször alternatív forrásból kerülnek a készülékre, nem a Google hivatalos forrásából. Az Androidra ugyanis sokkal egyszerűbb akárhonnan letöltött appokat telepíteni, mint iOS-re, ezért sokan kalózoldalakról töltik le az őket érdeklő játékokat.