Kínában már drón viszi házhoz a csomagot

dron házhozszállítás
Vágólapra másolva!
Az Alibaba kvadrokoptere egy órán belül a megrendelőhöz ér, de csak gyömbérteát tud szállítani.
Vágólapra másolva!

Egy drónnal mindössze egy óra alatt házhoz szállítja a vágyott nassolnivalót egy háromnapos kísérleti projekt keretében az Alibaba nevű ismert kínai internetes áruház - írja a Tech in Asia.

Nem az ablakig szállít

A cég kvadrokopteres kiszállítását Pekingben, Kantonban és Sanghajban tesztelik. A a légi kiszállítással egyelőre csak a Taobao promóciós oldalán feltüntetett gyömbérteát lehet megrendelni, amelyből egy csomag csupán 340 grammot nyom a mérlegen.

Így indul útnak a drón a teával Forrás: Ali Zila



A drónos teaszállítást a három város megfelelő részein élők kérhetik, összesen 450 ügyfelet fognak három nap alatt így kiszolgálni. Egy teljes vacsora vagy ebéd leszállítására a drón még nem alkalmas.

Némileg illúzióromboló, hogy a webbolt tájékoztatója szerint a drónnal kiszállított teát előzetesen meghatározott helyszíneken lehet átvenni, nem a megrendelő lakásának ablakában történik az átvétel. A kísérleti drónok előzetesen beprogramozott, engedélyeztetett úton.

Mindig ugyanazokon az útvonalakon közlekedi Forrás: Ali Zila

Van, ahol már használnak drónt

A német posta már bejelentette, hogy egy alsó-szászországi kikötőváros, Norden és egy közeli kis északi-tengeri sziget, Juist patikája között, gyógyszerek szállítására helyezi üzembe menetrendszerűen, de azért kísérleti jelleggel az első, robotpilótával működő csomagszállító drónját.

A teacsomag átvétele Forrás: Ali Zila



Az 1,2 kilogramm hasznos teher szállítására alkalmas drón délutánonként repül, a szélviszonyoktól függően akár másodpercenként 18 métert is elérő sebességgel, és mintegy 50 méteres magasságban várhatóan fél óra alatt teszi meg a 12 kilométeres távot Nordenből a 17 kilométer hosszú és 500 méter széles, alig 1800 lakosú szigetre.