Jövőre szuperprocesszor lesz a mobilunkban

Az ARM szuper mobilprocesszora
Vágólapra másolva!
Mobilon sem lesz elérhetetlen az ultra-HD videó, az akkus üzemidő pedig végre javulni fog.
Vágólapra másolva!

A brit chiptervező cég kedden mutatta be legújabb fejlesztésű, okostelefonokba és táblagépekbe szánt processzorát, a Cortex-A72-est.

Fogyasztásban és sebességben is rekorder

A Cortex-A72-es lesz az ARM eddigi legnagyobb teljesítményű mobilchipje, amely ötvenszer gyorsabb egy öt évvel ezelőtti okostelefon szívét képező hardvernél, és három és félszer nagyobb teljesítményű egy manapság használt jobb mobiltelefonnál.

Ez a teljesítmény az ARM szerint elegendő lesz arra, hogy az okostelefonon vagy táblagépen akár másodpercenként 120 képkockás rátával vegyünk fel ultra-HD felbontású videót. A mai mobileszközök legfeljebb 30 fps-os felvételre képesek teljesítménykorlátaik miatt.

Az ARM szuper mobilprocesszora Forrás: ARM



A lapkába egy új grafikus vezérlőt is integrálnak, amely közel kétszer nagyobb teljesítményű lesz a mai típusoknál, így az ARM szerint a játékkonzolokhoz hasonló grafikájú játékokat lehet majd futtatni rajta. Az új chip fogyasztása akár háromnegyedével alacsonyabb lehet a mai típusoknál, tehát a lapkát tartalmazó mobil eszközök üzemideje sokat javulhat a mostaniakhoz képest.

A kínai mobilokban is ez lesz, de csak jövőre

Az ARM új lapkájának alapját képező technológiát a Mashable szerint egy sor ismert lapkagyártó - többek közt a MediaTek, a Rockchip és a HiSilicon - is licencelte, így a nagyteljesítményű processzor a nagy márkák készülékei mellett a kedvező árú kínai okosmobilokban és tabletekben is megjelenhet.

Az A-72-es lapkával szerelt első eszközök széles körben azonban csak a jövőre lesznek elérhetők, az idei modellekben még nem.