Szuperszemüvegben láthatta is gyermekét egy vak anyuka

Az eSight szemüvegét viselő anyuka és újszülöttje
Vágólapra másolva!
OLED-képernyővel és kamerával segített neki látni a szerkezet.
Vágólapra másolva!

Súlyos látássérültsége ellenére újszülött gyermekét saját szemével láthatta Kathy Beitz: az amerikai anyuka számára mindez egy eSight nevű speciális szemüveggel vált lehetővé.

Az anyuka a Tech Times beszámolója szerint Stargardt-szindrómában szenved, ami egy olyan gyógyíthatatlan elváltozás, ami a látótér közepén vakfoltot hoz létre a retina fényérzékeny sejtjeinek pusztulásának következtében. Így csupán a perifériás látás maradhat némileg sértetlen - a betegségben szenvedők elmosódott, meghatározhatatlan formákként érzékelnek mindent és mindenkit. Kathy Beitz az eSight segítségével életében először láthatott kisbabát, aki saját kisfia volt. A pillanatokat videón is megörökítették.

Az eSight szemüvegét viselő anyuka és újszülöttje Forrás: eSight

OLED-képernyők láttatják a valóságot

A jogi értelemben vaknak számító anyuka egy különleges lencsékkel is felszerelt headsetet viselt, amelyben egy nagyfelbontású kamera közvetíti a valóságot valós időben a viselő szemei előtt lévő OLED képernyőre.

A Google okosszemüvegénél nagyobb, inkább virtuális sisakra hasonlító szerkezetet egy egyéni méretre állítható keret tartja, és működéshez elengedhetetlen a headsethez kapcsolódó feldolgozó egység: ez teszi lehetővé, hogy a képernyőn látható pixelek csaknem valós időben, digitálisan manipulálva jelenjenek meg. Ezt a majdnem valós idejű videofelvételt a sérült szem jó minőségű élőképként érzékeli.

A speciális szemüveg orrnyergén egy kamera van, a szemek előtt pedig OLED-képernyők Forrás: eSight



A különálló egységen gombok és tekerők is megtalálhatók, ezekkel lehet szabályozni a kamera akár tizennégyszeres nagyításának nagyságát és fókuszát, a fényerőt és kontrasztot, a színpreferenciákat, de ki is lehet vele merevíteni egy élőképet, például egy újság olvasásához. Ebben az egységben található a szemüveg működéséhez energiát szolgáltató akkumulátor is. Az eszköz képes közelre, közepesen távolra és messzire is fókuszálni, így lehet benne akár újságot olvasni vagy számítógépezni, de akár a távoli mozivásznat is képes élesen behozni viselője elé.

Nem mindenkin segít

Az eSight sok esetben, de nem minden esetben nyújthat segítséget: száz százalékos vakság esetében nem használható, viszont egy sor ismert szembetegség esetében igen - a lényeg, hogy legyen meg legalább egy csekély mértékű látás, amely számára az eSight elektronikusan felerősítheti a látottakat.

Egy ilyen szuperszemüveg ára tizenötezer dollár, ami átszámítva valamivel több mint négymillió forintot jelent. A gyártó honlapja szerint a készülék azért drága, mert rendkívül kifinomult és modern alkatrészeket tartalmaz, ráadásul dollármilliókat költöttek a fejlesztésére.



A gyártó szerint még ez az ár is méltányos egy olyan helyreállító műtét költségeihez képest, amelynek kimenetele nem is feltétlenül segít a betegen - tízszer ennyiért. Ígéretük szerint a technológiai fejlődéssel párhuzamosan az eSight funkciói is bővülni fognak, a készülék vékonyabb kivitelű és olcsóbb is lesz. Észak-Amerikában jelenleg 140 embernek segít látni az eSight - derül ki a honlapról.