A filléres minigéphez a Windows 10 is ingyen lesz

A Raspberry Pi 2
Vágólapra másolva!
Jön az apró Raspberry Pi új változata, operációs rendszert nem kell venni majd hozzá.
Vágólapra másolva!

Megvársárolható a Raspberry Pi nevű, rendkívül kis számítógép új generációja. Ez a 35 dolláros, tehát tízezer forintnál is olcsóbb minigép új változata gyorsabb az elsőnél.

A Windows 10 ingyen lesz hozzá

A Microsoft már most bejelentette, hogy az ezermesterek és iskolák kedvencének számító, internetezésre alkalmas minikütyük építését biztosító Raspberry Pi 2-eshez ingyen adja majd a Windows 10-et.

A Raspberry Pi 2 Forrás: Raspberry



Azt még nem tudni, hogy a Windows 10 melyik verziója lesz elérhető a minigépre, de valószínű, hogy egy olyan változat, ami ARM mobilprocesszorokon képes futni, a Raspberry Pi 2-es ugyanis ilyet használ.

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a rendszer csak windowsos appokat tud majd futtatni, hagyományos szoftvereket nem.

Sokkal gyorsabb

A Raspberry Pi-t egy sor különböző dologra alkalmazzák: egyesek médialejátszót építenek belőle, mások akár a garázsajtót vezérlik velem, vagy robotot építenek köré, esetleg. A lapka tulajdonképpen egy régebbi asztali PC-vel azonos teljesítményű miniszámítógép, akár internetezni is lehet rajta.

Az eszköz második generációja elődjénél hatszor gyorsabb, 900 megahertzes processzort, és 1 gigabájt memóriát tartalmaz - ez utóbbi kétszerese az első típusnak.