Ingyen letöltheti a Google Föld profi verzióját

Google Earth Pro
Vágólapra másolva!
Ingyenessé tette a Google virtuális földgömbjének professzionális verzióját. Mostantól csupán regisztrálni kell a letöltéshez.
Vágólapra másolva!

A Google Föld (Earth) szoftverét mindenki jól ismeri, ebben debütáltak először a már a Google Térképen is látható, látványos műholdképek. Néhány éve már jó eséllyel saját házuk 3D-s makettjét is megtalálhatják a legtöbben a virtuális felületen.

Eddig évi 110 ezer forintba került

Kevesen tudják, hogy a Google Földből létezik egy Pro nevű változat, amelyet professzionális célú használatra szánt a gyártó, és évi 400 dollárt, vagyis 110 ezer forintot kellett fizetni érte.

A látványos makettek az alapváltozatban is elérhetők Forrás: Origo



A vállalat pénteken bejelentette, hogy tíz év után ingyenessé teszi a Google Earth Prót: bár ezentúl is kell regisztrálni - ezt itt teheti meg - az aktiváláshoz szükséges licenckulcsokért, a Pro verzióhoz ezeket ingyen megküldi a cég e-mailben. Tesztünk során néhány másodperc alatt meg is érkezett a kulcs, amely aktiválja a program professzionális funkcióit.

Mire jó a Föld Pro?

A nem csupán szórakoztatási célokat szolgáló kiadás olyan mérőeszközt is tartalmaz, amellyel telkek, épületek méreteit lehet lemérni. Ennek használatát a lenti videó mutatja be. Akár egy új épület makettje is behelyezhető a többi közé a virtuális felületen, ezekből pedig külső nézetű képeket vagy akár videót is lehet készíteni látványtervekhez.

Ezt a demográfiai térképet viszont csak a Pro változat tudta elkészíteni Forrás: Origo



Emellett az Egyesült Államokról a program demográfiai és forgalmi adatokat is képes kirajzolni a térképre, valamint telekadatokat is tartalmaz. Ezeket az Earth Pro nevű réteg aktiválásával lehet megtekinteni. Tesztelőnk például a manhattani lakosság életkorának alakulását helyezte a térképre: ezen jól látszik, hogy a Central Park környékén az idősebb, tehetősebb emberek élnek. A réteg egy másik adattárából az amerikai autóutak átlagforgalmát lehetett megnézni.

A Google-nál valószínűleg kevesen fizettek elő a Föld professzionális kiadására, ezért tehette a cég ingyenessé azt, legalábbis a bejelentés nyomán megjelent szakcikkek többsége ezt gyanítja.

Így lehet mérni a Google Earth Próban