A legjobb okosórák Vegasból

Alcatel onetouch smart move
Vágólapra másolva!
Debütál az elképesztő GPS-óra, a hetente töltendő kínai fitneszpánt. Végre itt az USB-óraszíj is.
Vágólapra másolva!

Tudósítónk szerint okosórából, fitneszpántból és akciókamerából bőséges a felhozatal az idén, a legújabb kütyükkel gyakorlatilag minilaboratóriumot telepíthetünk magunkra, amelynek szenzorai által gyűjtött adatokat az okostelefonos appok villámgyorsan elemzik.

Mi mozgunk, a kütyük pedig figyelnek

A Garmin Epix nevű érintőképernyős sportórájával eltévedni sem lehet, ez ugyanis 1,4 colos képernyőjén komplett térképet rajzol ki, a beépített GPS pedig mindig mutatja a követendő utat.

A Garmin Epix sportóra bárhová elnavigálja Forrás: Garmin


A csuklónkra csatolható kivitel túrázás közben nagyon kényelmes használatot biztosít, és a lemerülés miatt sem kell aggódni: bekapcsolt navigáció mellett is 24 órán át használható a készülék egy töltéssel, ha pedig hagyományos óraként használjuk, elég 16 hetente feltölteni. A 8 gigabájtos memóriába akár a bejárni kívánt vidék műholdképét is le lehet tölteni, így a túrázóknak ez a sportóra remek választás lehet, ha hajlandók kifizetni érte mintegy 150 ezer forintot. A GPS-eiről ismert gyártó olcsóbb okosórákat is elkezd árulni hamarosan, de azok sokkal kevésbé érdekesek a navigációt kínáló órájánál.

Az Alcatel majdnem olcsó okosórája

Ennél jóval olcsóbban is lehet okosóránk: a kínai mobilmárkaként létező Alcatel Las Vegasban mutatta be első okosóráját, a One Touch Watchot. A kerek képernyővel szerelt óra 50 ezer forint körüli áron kerül majd a boltokba márciusban, ami jóval olcsóbb, mint amennyibe a legolcsóbb Apple Watch kerülni fog: azt a készüléket százezer forint feletti áron várhatjuk.

Az Alcatel One Touch Watch szíjába végre USB-töltőt is építettek Forrás: Alcatel


Az óra és meglepő módon a gyártó egyedi szoftverét használja, iPhone-nal és androidos mobilokkal egyaránt kompatibilis, de csak az Alcatel által, vagy megbízásából készített appok érhetők el rá, ami komoly hátrány a hasonló kütyükre szánt Android Wearrel szemben - bár még arra sem készült túlságosan sok alkalmazás. Az Alcatel órája képes pulzusmérésre, lépésszámlálásra, az elégetett kalória kiszámítására, vízálló egy méteres mélységig, és jelzi az okostelefonra érkező üzeneteket is. Akkumulátora aggasztóan kicsi, 210 milliamperórás kapacitású, de a gyártó állítja, hogy még ezzel is több napos üzemre képes. Legalább töltését ötletesen megoldották: a szíjából előhúzható egy csatlakozó, amit az USB-portba lehet bedugni, nem kell könnyen elveszíthető külön adapterekkel babrálni, mint a legtöbb okosóra esetében.

Egy okospánt, amit nem kell mindig tölteni

Egy másik iskolát követtek a Lenovo fejlesztői: a kínai gyártó kis fogyasztású e-tinta képernyővel szerelte fel okosórának is beváló fitneszpántját, a Vibe Band VB10-est. Bár ez csak fekete-fehér óraszámlapot és menüket tud megjeleníteni, a hétnapos üzemidő ezért cserébe kompromisszumnak tűnik - ráadásul az egész eszközért is csak 25 ezer forint körüli összeget kell majd fizetni. Ez az ár még a hasonló kijelzővel szerelt Pebble okosóráénál is olcsóbb.

Lenovo Vibe Band VB10 Forrás: Lenovo

Az okospánt Bluetoothon kapcsolódhat iPhone-hoz és androidos mobilokhoz, jelzi a bejövő hívásokat, üzeneteket, és van lépésszámlálója és alvásmonitorozója, kivitele pedig vízálló. Egy gombnyomásra képes megcsörgetni a mobilunkat, így a telefont akkor is megtaláljuk segítségével, ha az mondjuk becsúszott a kanapé szivacsai közé.

Okosórában is mutatós a mutatós

Attól, hogy egy óra okos, még nem kell digitális kütyünek kinéznie: ezt bizonyítja a Withings Activité, ami messziről és közelről is egy analóg, mutatós karórának néz ki. Pedig az óra tud lépést számlálni és alvási szokásokat monitorozni, beépített rezgőmotorja pedig diszkréten tud riasztásokat adni.

Ilyen egy okosóra, ha luxusgyártmány Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jan Haas



Ez a készülék svájci gyártmány, így meglehetősen drága is, 220 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, bár van egy Activité Pop nevű változata, amely kevésbé minőségi alkatrészekből készült, de harmadáron hazavihető.

Ez ékszer, vagy okospánt?

A Misfit Wearables mozgás-, és alvásmonitorozó viselhető eszközöket gyárt, ezek általában leginkább egy sportszerre hasonlítanak a CES-en azonban egyedi, Swarovski-kristályokkal kirakott modellt is bemutatott a cég.

A Misfit Swarovski Shine Forrás: Misfit


A Misfit Swarovski Shine nevű készülék elemről fél éven át használható egyhuzamban, ezt követően telepet kell cserélni benne. Hagyományos társaihoz hasonlóan viselőjének aktivitását monitorozza, vagyis lépéseket számol, méri a megtett távolt, kiszámolja az elégetett kalória mennyiségét, és az alvás minőségét is monitorozza. A mért értékeket okostelefonon vagy tableten lehet megtekinteni, a pánt ugyanis maga kijelzőt sem tartalmaz. A Shine kollekció egyik darabját úgy tervezték, hogy kristálya a lehető legtöbb fényt irányítsa a készülék belsejében lévő napelemre, amely tölti is a kütyüt.