Perelik az Apple-t, mert nincs elég hely az iPhone-on

iphone 6 plusz teszt
Vágólapra másolva!
Az iOS 8 rendszer túl sok helyet foglal le a nem bővíthető háttértárból a 16 gigabájtos Apple-eszközökön.
Vágólapra másolva!

Egy kaliforniai, és egy floridai lakos, Paul Orshan és Christopher Endara kedden beperelte az Apple-t, mert úgy gondolják, hogy a cég legújabb, iOS 8 nevű mobilszoftvere túl sok helyet foglal le készülékeik rendelkezésre álló háttértárjából.

Már nem elég a 16 gigabájtos

Orshan és Endara 16 gigabájtos háttértárral szerelt iPhone-t és iPadet vásároltak eredetileg iOS 7 rendszerrel, és azt tartják problémásnak, hogy az iOS 8 telepítése után sokkal kevesebb hely maradt eszközeiken az appok és fájlok tárolására.

Fotó: Csanádi Márton - Origo



A felperesek szerint az Apple félrevezető módon árusítja termékeit, mert a dobozon feltüntetett méretű háttértár egy részét lefoglalja maga az iOS rendszer. Ez más készülékek esetében is így van, a felperesek szerint azonban az iOS 8 már irreálisan sok helyet foglal el a hasznos adatok elől.

A panaszosok úgy vélik, hogy az Apple ezzel a trükkel akarja rávenni a felhasználókat arra, hogy iCloud felhőtárhelyet vásároljanak tőle. Szerintük az is problémás, hogy az iOS-t futtató eszközökről nem lehet egyszerűen lemásolni a fájlokat a számítógépre, csak az iTunes programon keresztül. Peres úton nem csak kártérítést követelnek a cégtől, de a gyakorlat megváltoztatását is el akarják érni - írja a Silicon Beat.

A háttértár negyedét is lefoglalja a rendszer

A perirathoz egy táblázatot is mellékeltek, amelyekben százalékosan is feltüntették a rendszer által lefoglalt tárterület arányát. Ez egy iOS 8-at futtató iPhone 5s esetében 18,1 százalék, az iPhone 6 esetében 18,8 százalék, a 6 Plus modell esetében azonban már 20,6 százalék, az iPad Air esetében 21,3 százalék, míg az iPod Touch esetén eléri a 23,1 százalékot, tehát majdnem a háttértár negyedét.

A felperesek szerint ennyi a valós tárhely egy iOS-es eszközön Forrás: Origo



Ez azt jelenti, hogy a 16 gigabájtos iPhone-t vagy iPadet vásárlók 12,3-13,1 gigabájt saját adatot tárolhatnak készülékeiken annak típusától függően, ráadásul sem az iPhone, sem az iPad esetén nem lehet a beépített flashmemóriát bővíteni.

Az Apple-é egyébként nem egyedi eset, a Windows 8 megjelenésekor a Microsoft is komoly bírálatot kapott, amikor kiderült, hogy a szoftverét futtató táblagépek és hibrid laptopokon olyan sok helyet foglal el a Windows, hogy gyakorlatilag egy 32 gigabájtos készüléken érhető el a 16 gigabájtosokon megszokott méretű tárhely. A helyzet a Windows 8.1 megjelenésével javult, az a verzió kompaktabb méretű lett, és a rendszerigénye is csökkent.