Öt jó mobiljáték, ami nem húz le minket

telefon játék lányok
Chinese girls check out the iPhone 6 in an Apple store in Shanghai on October 17, 2014. Apple began selling its latest iPhone in China, nearly a month after other major territories due to a licence delay by regulators, but it faces a tough battle with rivals led by Samsung in the crucial market. Staff at an Apple Store in downtown Shanghai clapped and congratulated iPhone 6 customers as they left the shop, which opened two hours early for those who had pre-ordered. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Bemutatunk öt olyan mobiljátékot, amelyekért ugyan fizetni kell, de nem túl drágák, és megérik a pénzüket. Egy a lényeg: rendesen lehessen játszani velük egy érintőkijelzős készüléken.
Vágólapra másolva!

Nagyon sok jó és ingyenes mobiljáték létezik, a legtöbb térítésmentes program azonban vagy reklámokkal vagy úgynevezett mikrotranzakciókkal próbál nyereséget termelni – utóbbi kifejezés opcionális, fizetős belső tartalmat jelent, amely sokszor irreálisan nagy előnyhöz juttatja a felhasználót.

A mikrotranzakciók világában a határ a csillagos ég:

nem egy játék szinte élvezhetetlen, ha az ember az ingyenes letöltés után nem költ rá több ezer forintot.

Na, de mi van azokkal az appokkal, amelyeknek már a letöltéséért is pénzt kérnek?

Megéri előre fizetni

Nos, mivel a fizetős alkalmazások többségében nincsenek sem reklámok, sem pedig mikrotranzakciók, így – bár muszáj a zsebünkbe nyúlni értük – hosszú távon megérheti a befektetés.

Különösen igaz ez a lent bemutatott öt mobiljátékra, amelyekkel nemcsak egy hosszabb, Balatonra vezető vonatúton lehet jól szórakozni, de még az agyat is megmozgatják, miközben teljesen jól vezérelhetők.

A nyári melegben életmentő lehet az árnyékban a mobilunkkal játszani Forrás: Photononstop/P. Broze

Az utóbbi faktor különösen fontos volt a lista összeállításakor: manapság divat konzolos vagy PC-s játékokat telefonokra is átírni, ezeket azonban megfelelő periféria nélkül alig, vagy egyáltalán nem lehet irányítani.

Magányos utazás a szürrealizmusba

Azoknak, akik szeretik az esztétikus és gondolkodtató játékokat, a Monument Valley című programot ajánljuk. Ebben a szokatlan, szürreális hangulatú alkotásban az a feladat, hogy eljuttassuk a néma kis hercegnőt a pályák végére.

A helyszínek mindenféle lépcsősorok, kastélyok, folyamatosan változó építmények – csupa-csupa olyan dolog, ami a valóságban nem létezhetne. A háromdimenziós teret meghazudtoló szintek teljesítése egyedi látás- és gondolkodásmódot igényel.

Az irányítás egyszerű, a grafika meseszerű és csodaszép,

az ár barátságos (iOS-en 3,99 dollárba, Androidon 920 forint). Egyedül a hosszal van bibi: a Monument Valley 2-3 óra alatt teljesíthető, mivel pedig a pályák megoldása mindig ugyanaz, ezért nem sok értelme van újból nekivágni.

Az alkalmazást itt töltheti le iOS-re és Androidra.

Az elveszett szoba

Remek agytornát jelent a The Room című alkalmazás is, amely viszont teljes egészében a felhasználó problémamegoldó készségén alapul.

A felállás egyszerű: adott egy titokzatos szoba, benne egy különös széf, abban pedig még több meglepetés és rejtély, amelyek egymásra épülnek, azaz ha az egyiket feltörjük, máris belefutunk a következőbe.

Embert próbáló logikai feladványokkal kell szembenéznünk Forrás: Google Play

A The Room feladványai kifejezetten nehezek, a hangulat pedig jóval sötétebb, mint mondjuk a fent említett Monument Valley esetében. A látvány is inkább a realizmus felé hajlik, a zene és a hangeffektek pedig még egy horrorfilmben is megállnák a helyüket.

Ettől eltekintve

kortalan szórakozásról van szó, amelyért mindössze 250 forintot kell fizetnünk.

És bár ez a program is befejezhető 2 óra alatt, kapott egy folytatást The Room Two címmel, így csak a vásárlói kedv állhat az újabb kihívás útjába.

Az alkalmazást itt töltheti le iOS-re és Androidra.

Kiskína, drog, bűnözés

A sok agyalás közepette néha jól esik kicsit elereszteni a gyeplőt, és valami egészen újba kezdeni, mondjuk bűnözővé válni, és felrúgni egy egész város rendjét. Pontosan ezt teheti meg virtuális keretek között az, aki megvásárolja a Grand Theft Auto: Chinatown Wars című felülnézetes akciójátékot.

Ennek a programnak a története túlmutat a mobilkészülékeken, eredetileg ugyanis Nintendo DS konzolra készült, majd azt a változatot írták át PSP-re, később iPhone-ra, ezután pedig Androidra.

Bár mint említettük, a konzolos játékok telefonos átiratai nem sokszor sülnek el jól, a Chinatown Wars kivételt képez, mert eleve olyan platformra készült, amely érintőkijelzővel rendelkezett.

A szoftvert ugyanaz a cég készítette, amelyik a remek GTA V-tel is előállt, és ez a minőségen is meglátszik. Kellően komolytalan maffiasztorit mesél el a program, amelynek középpontjában egy gigantikus metropolisz áll.

Lehetőség van alvilági feladatokat vállalni, lövöldözni, autókat lopni, rendőrök elől menekülni,

vagy épp üldözőbe venni őket. Mindezért nem is olyan sok az az 1349 forint, főleg, hogy a program több tucat órára is le tudja kötni az embert.

Az alkalmazást itt töltheti le iOS-re és Androidra.

Csak öt éjszakáról van szó

Amennyiben valaki unja az akciót, és inkább hátradőlve élvezné a nyugalmat, jobb helyet nem is találhatna a Freddy Fazbear's Pizza nevű étteremnél,a mely most épp éjjeliőrt keres határozott idejű, öt napra szóló szerződéssel. Persze nem árt elolvasni az apró betűs részt...

A Five Nights at Freddy’s című játék ezzel a felütéssel nyit, hogy rövid, de félelmetes élménnyel gazdagítsa a borzongásra vágyókat.

A mobilon túl PC-re is elérhető játékban annyi a feladat, hogy az említett étterem biztonsági szobájában ülve a játékos szemmel tartsa az épület folyosóin járkáló robotokat.

Ennek a Freddynek ugyan nincs köze az Elm utcához, de a rémálmokhoz biztosan Forrás: Google Play

Ezek a mechanikus állatfigurák elméletileg a vendégek szórakoztatása végett vannak ott, ha azonban elérnek az őrhöz, valamiért azonnal végeznek vele.

A Five Nights at Freddy’s nem egy különösebben véres vagy erőszakos program, a hangulat és a hirtelen ijesztgetés azonban így is épp eléggé fel tudja tornászni a felhasználó vérnyomását.

Szigorúan felnőtteknek ajánlott,

és nekik is csupán akkor, ha nem bánják, hogy 774 forintot kell kifizetni a szintén csak 2-3 óra hosszú szoftverért. Készült egyébként két folytatás is, sőt, már a negyedik epizód is útban van.

Az alkalmazást itt töltheti le iOS-re és Androidra.

Növények a zombik ellen

Kevésbé félelmetes, inkább vicces, így a gyermekeknek is nyugodtan ajánlható a Plants vs. Zombies című program, amelyben egy kertészt alakítva kell megvédeni a veteményest az azt elpusztítani kívánó zombiktól. Stratégiai játékról van szó, az eszköztár pedig ültethető növényekben merül ki.

Az elmúlt évek egyik legjobb stratégiai mobiljátéka a Plants vs. Zombies Forrás: Google Play

Ezek a zöldségek azonban nemcsak fotoszintetizálnak, hanem bizony harcolnak is: az egyre erősebb hullámokban érkező zombikat csak megfelelő ültetvénnyel tarthatja távol a játékos.

A hangulat humoros, a grafika rajzfilmes jellegű,

mindez a sok-sok órán át tartó móka pedig csak 267 forintba kerül.

(Legalábbis akkor, ha nem az alkalmazáson belül vásárlással teletömött FREE változatot tölti le valaki.)

Létezik a játéknak egy második része is, amely látszólag ingyenes, valójában viszont erősen támaszkodik a mikrotranzakciókra, így amennyiben csak egy zombis-növényes mobilalkalmazást szeretne venni a nyaralásra, akkor mi ezt az appot ajánljuk.

Az alkalmazást itt töltheti le iOS-re és Androidra.