Nem halt meg a Google okosszemüvege

google glass, szemüveg, okosszemüveg, android
Vágólapra másolva!
A vállalati szférának készülhet a Google Glass legújabb verziója. Külső akkumulátort kapna az okosszemüveg.
Vágólapra másolva!

Rég hallottunk utoljára a Google okosszemüvegéről, egyes források szerint azonban a projekt életben van, a Glass nevű termék új változata pedig a nagyvállalati szférát célozza majd meg.

A frissített Google Glass Intel Atom processzort kaphat, nagyobb lencsékkel láthatják el, és egy külső, kiegészítő akkumulátor is járhat majd hozzá, mely elengedhetetlen a hosszas, munkahelyi használathoz.

A készülék még idén megjelenhet.

Egy szakmai feladatokra fejlesztett Google Glass-t olyan cégek vásárolhatnak meg, melyek modernizálni szeretnék a dolgozók környezetét, miközben felgyorsítják a személyes kommunikációt.

A Google Glass külseje is teljesen megváltozhat. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Mérnököknek, oktatóknak, informatikusoknak, sőt, orvosoknak is jól jöhet egy adattovábbításra alkalmas szemüveg, mely ráadásul folyamatosan a felhasználó szeme elé vetíti a kívánt információkat. Hasonló okosszemüveget fejlesztett ki nemrég az Epson is, de ide tartozik a Microsoft HoloLens kiterjesztett-valóság készüléke is.

Egy szemüveg mind felett

A Google Glass első, általános felhasználásra szánt verzióját 2013-ban adta ki a Google. Azóta több apró módosítást hajtott végre rajta, de az alapok maradtak a régiek. Az 1500 dolláros (428 ezer forint) okosszemüvegen Android operációs rendszer fut, és számtalan alkalmazás érhető el rá.

Többek között fényképezni, videózni, térképet nézegetni és facebookozni is lehet vele.

A terméket sok kritika érte, több helyről ki is tiltották. A Google idén jelentette be, hogy nem gyártja többet a Glass-t, melyről azóta sem érkezett hivatalos hír – igaz, a szemüveget fejlesztő részleg vezetője, Tony Fadell nemrég azt mondta, hogy "nem szent tehén a projekt", azaz ha a keresőcég többé nem lát fantáziát az elképzelésben, törölhetik azt.