Visszakerülhet YouTube-ra a botrányos Mohamed-film

iszlám vallás ima mecset
Vágólapra másolva!
Egy bírósági döntés értelmében jogtalan volt az iszlámkritikus rövidfilm törlése. A Google elégedett.
Vágólapra másolva!

Jogtalanul kötelezték tavaly a YouTube-ot egy botrányos Mohamed-film törlésére, mondta ki egy friss bírósági döntés. Az Innocence of Muslims című rövidfilm világszerte tiltakozásokat váltott ki, sőt, a bengázi terrortámadás is ehhez az alkotáshoz köthető. Mégsem ezért kellett letörölnie a YouTube-nak, hanem mert egy, a filmben feltűnő színésznő azt állította, hogy csalás áldozata lett, és tudta nélkül került a felvételre.

Nem volt joga hozzá

Cindy Lee Garcia elmondása szerint az Innocence of Muslimst rendező Nákúla Bászeláj Nákula egy átlagos szandálos film szerepére hívta, és fogalma sem volt róla, hogy amit forgatnak,

az valójában iszlámellenes propaganda.

A színésznő végül tulajdonjogi eljárást indított a YouTube ellen, ami így kénytelen volt letörölni a filmet. Most azonban kiderült, hogy Lee Garcia nem rendelkezik az ehhez szükséges papírokkal, azaz bírósági értelemben semmi köze a videóhoz. Így az általa indított eljárás is jogtalan volt.

Nem biztos, hogy láthatjuk

A YouTube-ot tulajdonló Google elégedett a döntéssel, az azonban még nem dőlt el, hogy visszakerül-e a Mohamed-film a videomegosztóra. A bíróság kinyilvánította szimpátiáját Lee Garcia iránt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a döntés pusztán jogi, és nem emberségi alapokon nyugszik.