Kimarad a 4K az új Apple TV-ből

apple tv médialejátszó tévé set-top-box médialejátszó
Vágólapra másolva!
Elsősorban hosszú távú befektetés lenne az Apple részéről, ha az új médialejátszó a jelenlegi legnagyobb felbontásban, 4K-videókat is sugározna. Úgy tűnik, ez ki is marad az új Apple TV-ből.
Vágólapra másolva!

Appokat fog futtatni, és megkapja a cég virtuális asszisztensét, a Sirit az új Apple TV, de 4K felbontású videókat nem tudunk majd nézni rajta, közölte a megbízható információiról híres John Paczkowski, a Buzzfeed riportere.

Lehetne, de minek?

Ugyan a cég médialejátszója a legújabb A8-as lapkát kapja meg, és így elvileg képes lenne az ultra-HD felvételek sugárzására, az Apple úgy gondolta, a technológia még gyerekcipőben jár, bőven elég lesz az 1080p full-HD felbontás támogatása is.

Ráfért egy ráncfelvarrás az Apple set-top-boxára Forrás: AFP/Tony Avelar

Jelenleg még nincs túl sok 4K-s tartalom sem az Amazonon, sem a Netflix tékában, sem a YouTube-n. A videomegosztón például csak február óta tekinthetőek meg a jelenlegi legnagyobb felbontásban, ultra-HD-ben felvett videók.

Komoly befektetést igényelne

Az ekkora felbontású felvételek lejátszására képes tévék, monitorok kisebb vagyonba kerülnek, ezért nem terjedtek még el. Ahogy egy bivalyerős gépre és gyors internetre is szükség lenne, hogy kellő sebességgel töltsön be a videó, fogadja az ekkora méretű adatcsomagot. Példaképp az Egyesült Államokban az internetezők mindössze 19 százaléka rendelkezik másodpercenként legalább 15 megabites kapcsolattal, vagyis akik szakadás nélkül tudnának megnézni egy ilyen streamelt 4K-s klipet.

Az Apple ennek fényében úgy gondolta, nem éri meg a full-HD-nál négyszer nagyobb felbontású képet vetíteni. "Senki sem beszél róla, de a Netflix jelenlegi 3 megabites átlagsebességéről 16 megabites 4K-ra váltani rendkívül drága lenne" - magyarázta Dan Rayburn, a Frost&Sullivan vezető elemzője. "Nem hiába van, hogy még mindig korlátolt számban érhető el 4K-s tartalom. A 4K sok-sok évre van attól, hogy a tömegek használják".

Konzol és tévé egyben

Az új Apple TV-t várhatóan júniusban, az idei fejlesztői konferencián (WWDC) mutatják majd be, kibővített funkciókkal és nagyobb tárhellyel érkezik. Elérhető lesz rajta az App Store, azaz alkalmazások letöltésére és lejátszására is alkalmas lesz - így a játékkonzolok kihívója is lehet.

A cupertinói cég online tévészolgáltatást is tervez indítani az idén: logikus lenne, ha ezt a havi díjas műsorstreamelést is az új Apple TV érkezésével egyszerre indítanák el.