Önkielégítéssel is átverhető a fitneszpánt

Fitbit
Vágólapra másolva!
Ritka a sportszenzorok között az a típus, amelyik pontosan számolja a lépéseket, a telefon pedig nem sokra jó.
Vágólapra másolva!

A Pennsylvania Egyetem kutatói februárban közöltek tanulmányt arról, hogy a csuklón viselhető fitneszpántokkal és a magukon az okostelefonokon futó fitneszalkalmazásokkal ugyanolyan hatékonyan lehet mérni a sporttevékenységet.

Az egyetem kutatói futópadon, önkéntesek segítségével hasonlították össze a telefonok és fitneszpántok mérési képességeit, a Wired szerzője, Brent Rose szerint az eredmények azért nem mutattak eltérést a telefonok és a pántok mérései között, mert nagyon elavult pánttípusokat hasonlítottak régebbi telefonokhoz: azokhoz hasonlóan elég pontatlanok.

A gép szerint mennyi ezer lépés?

Rose egy baseballpálya mellett sétálgatva vizsgálta a lépésszámlálás hatékonyságát úgy, hogy több különböző, új modellnek számító fitneszpántot is a karjaira csatolt, zsebeiben pedig egy iPhone 6 és egy Nexus 6 készüléket cipelt. Sétája közben hangosan számolta lépéseit.

Az olcsóbb fitneszpántok nem számolják mozgásnak a felüléseket, csak a lépést Forrás: Fitbit



A legjobb eredményt produkáló Fitbit Charge HR fitneszpánt érte el, ez mindössze egyetlen lépéssel számolt többet a megtett ezernél.

A legrosszabb méréseket a Nexus 6 készülék mérte, ez az ezer valós lépés helyett csak 914-et számolt, ami mínusz 8,6 százalékos tévedést jelent. Az iPhone 6 995 darab lépést detektált, ami csupán fél százalékos pontatlanság.

Ezer helyett 1047 lépést számolt a Withings Pulse 02 típusú pánt is, míg a Basis Peak, a Jawbone UP Moov típusok 1011 lépést mértek az út során. A Garmin Fenix 3 sportóra 7 lépéssel számolt többet a valósnál.

A "nyárshegyezést" is lépésnek számolják

A Wired tesztelője annak a legendának is utánanézett, hogy vajon a férfiak önkielégítés során végzett kézmozdulatait is lépésnek tekintik-e a csuklón viselt fitneszszenzorok. E teszt elvégzéséhez Brent Rose tizenöt percig hegyezett faágakból nyársakat egy késsel.

"Nyárshegyezéssel" átverhető a mérés Forrás: Fitbit



A fitneszpántok e tevékenységet 540-722 darab lépésként regisztrálták. Nem váltak be a testi aktivitás méréséhez azok a modellek sem, amelyek csak lépésszámlálásra alkalmasak, pulzusmérésre nem. Ezek ugyanis a fekvőtámaszozást vagy felüléseket nem képesek testmozgásként értékelni.

Az elégetett kalóriák számítanak

Nem véletlen, hogy a szerző megállapításai szerint csak pulzusmérővel szerelt típusokat érdemes választani. Az ilyen pántok érzékelik, ha nem lépéseket tesz viselőjük, de szívverése felgyorsult, ezáltal képesek megbecsülni az elégedett kalória mennyiségét, ami a helyes étrend kidolgozásához szolgáltat alapinformációkat.

Az elégetett kalória mennyiségét a pulzusmérő nélküli típusok sokkal pontatlanabbul becsülték meg a pulzusmérős modelleknél - derül ki a Wired remek videóval illusztrált cikkéből, amely egyébként a Fitbit Charge HR típust hozta ki győztesként: ezt nettó 150 dollárért, vagyis 42 ezer forintnak megfelelő összegért lehet megrendelni a gyártótól.