Kiesett a foga? Nyomtasson egy újat!

3d nyomtató fog fogsor stratasys
Vágólapra másolva!
Valósághű fogsort képes előállítani a Stratasys készüléke, bár ezt egyelőre még nem viselheti ember.
Vágólapra másolva!

Olyan fogászati célokra szánt 3D-nyomtatót mutatott be a Stratasys a Nemzetközi Fogászati Konferencián (IDS), amellyel teljesen realisztikus modelleket lehet készíteni. Mivel többféle anyaggal is működik, ezért a fogakat, ideget, ínyt, csontokat is valósághűen reprodukálja.

Rendkívül élethű a nyomtatott fogsor Forrás:Stratasys/Yoram Reshef

Az Objet260 Dental Selection három feje 16 mikrométer pontossággal dolgozik, így gyorsan és elképesztő részletességgel tud nyomtatni, cserébe viszont nagyobb az átlagos, lakossági használatra szánt 3D-s nyomtatóknál.

Tesztelhetik a protézist

A készülék elsődleges célja, hogy a kezdő fogorvosok betanítását, illetve a protézisek, és pótfogak tesztelését teljesen élethű, de nem emberi modelleken végezzék. Így előre kiderül, hogy az implantátum okoz-e bármilyen sérülést a páciens szájában. A nyomtatott példány ugyanis még a fogíny puhaságát és sérülékenységét is imitálja.

Az Objet 260 nagyobb, mint egy átlagos 3D-nyomtató Forrás: Stratasys/Yoram Reshef

Bár a kinyomtatott fogsorok kinézetre és tapintásra is rendkívül hasonlítanak az igaziakra, azokat egyelőre nem tudják helyettesíteni, de nem elképzelhetetlen, hogy a közeli jövőben ez is megvalósul.

Míg a 3D-nyomtatók a magánszemélyek körében még nem túl népszerűek, üzleti felhasználásuk egyre elterjedtebb.