Nem csak gyilkolni képes egy drónraj

drón dancing elte collmot nina kov
Vágólapra másolva!
Az első autók előtt csengővel haladt egy ember, hogy a veszélyre figyelmeztessen. Mára komplex szabályrendszer és infrastruktúra alakult ki. Az első drónok előtt egy táncelőadás érkezik, amely szórakozás közben mutatja be, a robotkopterek is képesek biztonságosan összedolgozni. Kár, hogy nem csak jóra használják fel a rajokat.
Vágólapra másolva!

Drónok. Játszunk velük a szobában, esküvői képeket készítünk, vagy egy olyan látványos eseményt videózunk vele, mint amikor az elefántok belesétálnak a Balatonba. Kimegyünk a gyerekkel a rétre, és sárkány helyett drónt reptetünk. Házhoz kapjuk vele a megrendelt csomagot vagy épp az életmentő vért. Csoportosan táncolnak az emberrel együtt.

A világ első drónflottát is megmozgató táncelőadása egy hazai tudóscsapat és egy Londonban élő magyar koreográfus közreműködésével jött létre egy nagy, a csoportos mozgás kutatására létrejött európai uniós pályázat keretében.

Nina Kov és a táncoló drónok Forrás: Origo

Vásárhelyi Gábor hat éve csöppent a Vicsek Tamás vezette ELTE kutatócsoportba. A mérnök-fizikust már az állatok csoportos mozgása is lenyűgözte. A sirályok táncolnak, amikor óriási csapatokban repülnek.

"Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy az izgalmas etológiai kutatások mellett a megismert csoportos dinamikai törvényszerűségeket robotrendszereken is alkalmazni tudtuk."

A magyar autonóm drónraj

A kutatócsoport tavaly februárban mutatta be saját fejlesztésű drónjait. Az ELTE robotrepülőit az különbözteti meg a többi hasonló típustól, hogy alapvetően önálló közlekedésre tervezték őket: szabadtéren képesek emberi távirányítás nélkül alakzatban közlekedni, akár egy madárraj. A CollMot Robotics spin-off cég célja, hogy a csoportos mozgás, döntéshozatal és feladatvégzés minden aspektusát és törvényszerűségét megismerje, majd az eredményekből új ötleteket, termékeket faragjanak, legyen szó például intelligens, automata mezőgazdasági hálózatról.

Nina Kov koreográfust az ember és gép találkozásából létrejövő táncművek foglalkoztatták. Három éve egy távirányítós minihelikopterrel táncolt duettet műve főszereplője.

"A tánc egy háromdimenziós mozgásforma, de az ember - a gravitációból adódóan - a föld felszínére visszahuppanva, 2D-ben végzi.

- mondta el Vásárhelyi Gábor az Origónak, hogyan is csatlakozott a pilotprojekthez a táncos.

Egy közülük

A performansz során a táncosnőt is felszerelik egy olyan akkumulátoros miniszámítógéppel, mint amilyen a drónokon található, így maguk közül valónak tartják. Az eredeti algoritmuson módosítottak, így a kézre szerelt mozgásérzékelők jeleit távirányítású parancsokká alakítja.

Az előadást előbb Brüsszelben, majd idén nyáron a budapesti Sziget fesztiválon mutatták be.

Az ember-gép viszonyt nem csak ellenpontként használva lehet bemutatni, hiszen a gépek már jó ideje ugyanannyira formálják az őket kitaláló-létrehozó embert, mint fordítva - mondja Nina Kov.

"A mesterséges intelligenciába és általában

Habár mi hoztuk létre, hajlamosak vagyunk olyan erőt látni benne, aminek hatalmában áll az emberiség elpusztítása vagy megmentése. Mindkét véglet elég valószínűtlen.”

Ugyanakkor a koreográfus úgy véli, mint minden vallásban, ebben az új hitrendszerben is ott rejlik a manipuláció és az extrémizmus lehetősége, így társadalmilag fontos, hogy a technológiához való hozzáállásunkat folyamatosan megkérdőjelezzük.

Van beleszólásunk

Emiatt is kezdtek bele ebbe a projektbe, hogy a repülő robotokról ne csak a hadászatban és megfigyelések során használt drónok jussanak az emberek eszébe. Az üzenet: van beleszólásunk abba, mire is használja az emberiség a rendelkezésére álló technológiát.

"A Dancing with Drones testközelből mutatja be a csoportos dróntechnológia működését, békés és jó célra történő felhasználását" - mondja Nina Kov.

A modern csengettyű

A XX. század elején az első autók előtt csengettyűvel lépkedtek az emberek, hogy a közeledő veszélyre felhívják a figyelmet. Mára egy világszintű, komplex szabályrendszer, egy felfoghatatlanul összetett infrastruktúra, tudásbázis és gazdaság épül a kétdimenziós közlekedésre.

A drónok egyre népszerűbbek, sok új lehetőséget rejtenek magukban. A nem is olyan távoli jövőben pedig

az ég tele lesz a fejünk felett cikázó robotkopterrekkel,

melyek az élet számos területén könnyíthetik meg életünket.

"De ahhoz, hogy az emberek megbízzanak abban, hogy a drónok biztonságosan és precízen tudnak együttműködni, meg kell ismerjék a rendszer alapjait" - magyarázza a koreográfus.

Nina Kov az ELTE drónjaival Forrás: Collmot

A szabályozás még folyamatban, a magyar dróntörvény a tervek szerint jövőre készül el.

Ahogy nő az egyedileg távirányított drónok száma a föld légterében, úgy lesz egyre nagyobb szükség minden olyan megoldásra, amely több drón biztonságos együttélését, együttműködését lehetővé teszi, minél egyszerűbb emberi irányítási protokollok és minél magasabb szintű önállóság mellett - összegez Vásárhelyi Gábor.

Ápol s eltakar

A Buyma japán divatmárka is hasonló koncepcióval állt elő. Az anyaszült meztelen balett-táncosokat drónok takarják el előadás közben. A kamerát olyan szögben állították fel, hogy a robotkopterek és a rájuk szerelt papírlap minden érzékeny területet eltakarjon.

A Kind Drone című performansz célja, hogy felhívja a figyelmet, a drónokat nemcsak terrortámadásokra lehet felhasználni, de pozitív célokra is.