Jobban a kezünkre áll a Futár

bkk busz villamos
Okostelefonon tervezhetjük meg az utazást a BKK Futárral
Vágólapra másolva!
Újult kezelőfelülettel és funkciókkal frissült a BKK Futár mobilalkalmazása. Sokkal gyorsabb lett a tervezés, egyszerűbb, mint akár Google térképen. Kevesebbet adatot eszik, és a Mol Bubi közbringák is bekerültek a rendszerbe.
Vágólapra másolva!

Kimondottan a fővárosiak utazását könnyíti meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) appja, amellyel valós időben, bárhol, bármikor ellenőrizhetjük, hol járnak épp a buszok és villamosok.

A Futár 2.0 már elérhető,

akik engedélyezték az automatikust frissítéseket, azoknak már ez van az okostelefonjukon, táblagépükön.

A megújult Futár alkalmazás Forrás: Origo

Megújult az alkalmazás kezelőfelülete, átláthatóbb és könnyebb elérni a különböző funkciókat is - írták a közleményben.

Az újdonságok:

  • Kedvenc helyek és megállók elmentése: Lehetőség van immáron kedvencek közé felvenni a gyakran használt megállókat és címeket. Ezek rögtön a Kedvencek fül alatt jelennek meg az oldalmenüben, a megállókat pedig a nevük mellett található szívecskével menthetjük.
  • Előzmények: A legutóbb keresett útvonalakat, képernyőket, megállókat elmenti az app, így azok visszanézhetők az oldalmenüben található előzménylistában, a Kedvencek fül felett. Az előzménylistát törölhetjük is.
  • Indulások a közelben: Amennyiben engedélyezzük a helymeghatározást, az app jelzi a környékünkön található megállókat, és az onnan induló járatokat, amelyeket egy összesített képernyőn láthatunk. Azt is kijelzi, hogy hány másodperce frissültek az adatok.
  • Járművek a környéken: Nem csak a közelben lévő megállókat, de a közlekedő járműveket is megnézhetjük, ezek az alkalmazás megnyitásakor rögtön megjelennek a térképen. A busz-, villamos-, közbringák- és közeliindulás-rétegek a térképen ki-be kapcsolhatók.
  • Mol Bubi gyűjtőállomások és utazástervezés: Sokak által várt funkció volt a Mol Bubi állomások kijelzése. Az új appban már az is folyamatosan frissül, hogy hány bicikli maradt a tárolóban. Az útvonaltervezőnél van lehetőség bubis utazásra is, ilyenkor a BKK járműveit és a Mol Bubi bicikliket kombinálja a rendszer az útitervek ajánlásához.
  • Újratervezett súgó és hibabejelentés: A két opció már rázással is elérhető minden erre alkalmas eszközön.

Kevesebbet eszik

A kezelőfelület használata egyértelmű, az előzmények és a kedvencek mentése valóban jelentősen könnyít a tervezésen. A térképes rétegek kikapcsolásának köszönhetően

sokkal átláthatóbb a tájékozódás, mint a Google Térképen.

Az app sokkal gyorsabban dolgozik az adatokkal, és kevesebb adatforgalmat fogyaszt.

Tömegközlekedésre átláthatóbb mint a Google Térkép Forrás: Origo

Pozitívum még, hogy

elérhető benne az energiatakarékos üzemmód,

ha attól félünk, hogy hazáig már nem bírja ki a telefon akkumulátora. Ha ezt választjuk, az alkalmazás nem használ GPS-t, azaz kevésbé lesz pontos a helymeghatározás, de továbbra is tervezhető vele útvonal a menetrendek alapján.

Hogy működik?

Az alkalmazás a Google Térképhez hasonlít. Az összes felszíni budapesti tömegközlekedési járművet egy informatikai hálózatra kötötték, és gps-t építettek beléjük.

Az app most már a Mol Bubikat is kijelzi Forrás: Origo

A járművek nagyjából félpercenként küldenek adatot a pozíciójukról. A piros nyelv pedig

azt is jelzi, ha az adott járat éppen megállt, és az ajtaja nyitva van.

Az alkalmazás angol és magyar nyelven is használható.

Az applikáció a Google Play áruházból, az App Store-ból és a Windows Store-ból egyaránt elérhető.